THE FATHER / BASHTATA (2019,BUG) - 7,5/10


 

Bugarski dvojac Kristina Groževa - Petar Valčanov prethodno se predstavio s dva iznimno zanimljiva filma u kojima su se bavili apsurdima i problemima u bugarskom društvu. "The Father" ili "Bashtata" u originalu, možda nema tako važan društveni komentar kao "Urok" ili fantastična "Slava", no i ovo je jedna iznimno zanimljiva crnohumorna drama čija je tema ovaj potpuno univerzalna. Ta je tema neočekivani gubitak bliske osobe i kako se nositi s njim, a već u uvodnim madrovima Groževa i Valčanov krenuli su nešto mračnijim tonovima nego u prethodnim filmovima. No, nije "Otac" jedan od onih mračnih filmova, već se crnim humorom i situacijama koje često prelaze granice apsurda razbija ozbiljnost cijele situacije.

Pavel (Ivan Barnev) je tako u selo u bugarskoj provinciji stigao na pogreb majke koja je iznenada umrla. Nije on trudnoj supruzi koja ga stalno zove i traži da mu donese pekmez od dunja ni rekao da mu je majka umrla, već joj je slagao da je na putu poslovno i da se vraća istog dana. Naravno da to i neće ići tako jednostavno i da će Pavel u selu zaglaviti puno duže i to u društvu oca Vasila (Ivan Savov), ekscentričnog slikara koji kao da je nakon smrti žene pogubio sve veze s realnošću. Tako on od sina na pogrebu zahtjeva da slika mamu u lijesu, a bit će to tek prvi u nizu neugodnih i bizarnih zahtjeva oca koji je očito oduvijek bio jedan od onih nesamostalnih tipova koji su isključivo mislili samo na sebe. Priča stari kako je on vječno bio proganjan za vrijeme komunizma, a sin mu odgovara da je sve to izmišljotina jer je njegov otac bio visoko rangirani član partije i on mu je sve omogućio.

Pavel sada živi u Sofiji i s ocem je u međuvremenu izgubio sve kontakte i očito je da mu zamjera ponašanje prema njemu i majci, no kad shvati u kakvom je stari sada stanju, neće ga moći samo tako ostaviti. Situacija će se dodatno zakomplicirati kada im se na vratima pojavi histerična susjeda koja tvrdi da ju je preminula upravo nazvala na mobitel, a stari Vasil tada će odlučiti potražiti pomoć lokalnog medija kako bi saznao što pokojna žena od njega hoće. Pavelu je pak jasno da je cijela ta priča s medijem i duhovima najobičnija prijevara, no stari će se potpuno oteti kontroli i pretvorit će se "Bashtata" u crnohumornu priču prepunu apsurda tijekom koje će si Pavel fino zakomplicirati život.

Dovodit će ga otac konstantno u najblaže rečeno nezgodne situacije, a što će on više pokušavati smiriti i urazumiti starog, on kao da će se sve više otimati kontroli i luditi. No, kao što to već biva, tek u svom tom ludilu i kaosu koji će mu priuštiti, Pavel će početi shvaćati svog oca i iznenadni gubitak kao da će ih ponovno početi približavati. No, do toga će morati ipak proći dosta vremena, a već ionako sijeda Pavelova kosa, u tih nekoliko dana će vjerojatno do kraja pobijeliti. Sjajno cijelu ovu priču nosi glavni glumački dvojac, a premijerno je "Otac" prikazan na festivalu u Karlovim Varyma, gdje je osvojio i glavnu nagradu u prilično jakoj konkurenciji. Bio je ovaj film i bugarski kandidat za Oscara, no nije uspio dohvatiti nominaciju, no svejedno je to jedna i više nego dobra apsurdistička crnohumorna drama. 

IMDB LINK 

Primjedbe