POLSESTRA / HALF-SISTER (2019,SLO) - 6/10


 

Damjan Kozole u posljednjih dvadesetak godina prometnuo se u jednog od vodećih slovenskih filmaša, a za ovu dramu s kojom se predstavio na festivalu u češkim Karlovim Varima ponovno je udružio snage s hrvatskim ko-scenaristom Ognjenom Sviličićem i direktorom fotografije iz Srbije, Miladinom Čolakovićem. Novo pojačanje ovom sastavu bila je scenaristica i redateljica Urška Menart, dokumentaristica koja se godinu ranije predstavila i debitantskim igranim filmom "Ne bom več luzerka". Uz to što je bila dio scenarističkog tima, Menart je u "Polusestri" ostvarila i glumački debi kao frizerka u kasnim dvadesetima Irena, koja se tijekom razvoda braka nakratko iz Ljubljane odlučila vratiti u rodnu Izolu.

Nakon svađe s ogorčenom majkom, prilikom izlaska će slučajno naletjeti na polusestru Nežu, impulzivnu i pomalo neprilagođenu djevojku s kojom nikad nije bila u nekim odnosima. To i ne čudi jer je njen otac napustio nju i majku kad je bila dijete i osnovao novu obitelj, a Irena je vječno Nežu krivila za raspad svoje obitelji. No, s obzirom da je Irena nakon razlaza s posesivnim i nasilnim mužem Branetom ostala bez stana, prihvatit će ona ponudu svog oca da živi zajedno s Nježom kojoj on plaća stan u Ljubljani gdje je ona upisala fakultet. Iako se očigledno ne podnose i nemaju ništa zajedničko, morat će hladna, pomalo rezervirana, ogorčena dugokosa plavuša Irena živjeti skupa s osjetljivom, agresivnom, beskopromisnom vegankom pankericom. Jasno da će do kraja sestre koje naizgled nemaju ništa zajedničko ipak pronaći neku vezu, a iako je na IMDB-u "Polsestra" opisana kao komedija - drama, nema tu baš puno prilika za smijeh. 

Bila je ovo jedna od onih gotovo pa tipičnih srednjo i istočno europskih socijalnih drama s pomalo stereotipnim likovima i stereotipnim situacijama. Barem u početku, kada i Irena i Nježa djeluju kao potpuno klišeizirani likovi, no s vremenom će se i one razvijati i kako ćemo ih bolje upoznavati, tako će i one postajati nekako životnije. Svejedno, ne mogu baš reći da me cijela ova priča posebno oduševila iako su situacije i okruženje tu relativno dobro poznati svima koji živimo na ovim prostorima.

IMDB LINK 

Primjedbe