RESIDUE (2020,SAD) - 6/10


 

Jay (debitent Obinna Nwachukwu) mladi je filmaš koji se vratio kući u susjedstvo u glavnom gradu, Washingtonu. Već godinama on živi u Los Angelesu, a na drugu stranu Amerike stigao je kako bi napisao scenarij za film o svom djetinjstvu. No, problem je nastao što je susjedstvo u kojem je odrastao postalo potpuno neprepoznatljivo u odnosu na ono što je ostalo u njegovom sjećanju, a svi njegovi prijatelji iz djetinjstva negdje su također nestali. Bio je ovo debitantski film za scenarista / redatelja Merawija Gerimu, a da se naslutiti da tu ima i ponešto autobiografskih detalja. I definitivno je "Residue" krajnje neobičan film, djelomično snimljen u stilu cinema varitea sa stvarnim ljudima, a djelomično je to poetična i stilizirana, apstraktna emotivna drama struje svijesti o traženju izgubljenog identiteta i samootkrivanja.

Često tu imamo i jako čudne kuteve kamere, puno naracije koju glavni lik čita u offu. Tako on već u uvodu kaže da je njegova kamera oružje kojim pokušava spasiti kvart u kojem je odrastao, ni ne shvaćajući da je možda već zakasnio s tom misijom i da se kvart u kojem je nekoć živio bespovratno promijenio. "Residue" je također i film koji se bavi problematikom gentrifikacije jer osim vizualnog identiteta kvarta, prilično se promijenilo i stanovništvo. Nekoć potpuno crnački kvart danas dobrim dijelom naseljava i bijelačko stanovništvo, koje ranije ondje vjerojatno ne bi ušlo ni u oklopnom transporteru, a danas mu neki bijelac kaže da stiša muziku u autu jer će pozvati policiju.

I sam Jay shvatit će da je on postao uljez u svom nekadašnjem kvartu. Kvartu i ljudima koje je svojedobno ostavio bez pozdrava i zarekao se da se nikada više ondje neće vratiti. No, sada kao da je došao po odgovore na neka pitanja, u potragu za izgubljenim identitetom i za očito presušeno vrelo inspiracije. Pokušat će se pomiriti s nekim unutarnjim demonima, shvatiti što ga je to oblikovalo i stvorilo čovjekom kakav je danas, no umjesto odgovora, pronaći će samo neka nova pitanja i shvatiti da je i sam dugo bježao od istine i da se samozavaravao po mnogim pitanjima. Definitivno "Residue" nije jedan od onih filmova za širu publiku, već je to intimna indie priča koju je s oduševljenjem prihvatio dio američke kritike, a vidjet ćemo što nam Gerima sprema u budućnosti i kako dalje nakon što je iscrpio "Ich" formu.

IMDB LINK 

Primjedbe