THE DISSIDENT (2020,SAD) - 8/10


 

Saudijski novinar i disident Jamal Khashoggi 2. listopada 2018. godine ušao je u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio papire da se može vjenčati sa svojom zaručnicom. Bio je to i posljednji trenutak u kojem ga je itko vidio jer odmah mu se izgubio svaki trag, a vrlo brzo se ispostavilo da je Khashoggi ondje brutalno ubijen te mu je tijelo potom raskomadano kako bi se pokušao prikriti zločin. Naravno da se u tome nije uspjelo jer vrlo brzo je postalo jasno da je Khashoggi ondje ubijen, a ovaj čudovišni atentat izazvao je zgražanje cijele međunarodne zajednice, posebno kad se pokazalo da tragovi vode prema saudijskom princu Mohammedu bin Salmanu, apsolutnom vladaru života i smrti u ovoj arapskoj monarhiji.

No, Khashoggijevo ubojstvo bilo je tek povod za ovaj iznimni istraživački dokumentarac koji je snimio Oscarovac Bryan Fogel (Icarus) u kojem ćemo saznati svašta o jednom užasavajućem i tiranskom režimu. Glavni Fogelov sugovornik ovdje je mladi saudijski disident Omar Abdulaziz, koji je svoju zemlju morao napustiti 2014. godine zbog kritičnih objava protiv režima na Twitteru. Nakon što je u egzilu završio i puno stariji Khashoggi, čovjek koji je desetljećima bio vjeran režimu saudijske kraljevske obitelji i radio je kao novinar i urednik u svojoj zemlji, njih dvojica su se povezali i krenuli u neke zajedničke projekte. Paralelno kako pratimo priču o istrazi Khashoggijevog ubojstva, pratimo ovdje i nevjerojatno zastrašujuću priču o državi u kojoj je sloboda govora nepoznat pojam.

Saznat ćemo u "The Dissident" neke zaista nevjerojatne podatke. Kaže tako Omar da je u Saudijskoj Arabiji zločin imati vlastito mišljenje, a to će na svojoj koži osjetiti i brojni tamošnji tviteraši koji nisu bili po volji vlasti iako i nisu bili nešto posebno kritični. Svi oni su ušutkani, ugašeni su im profili, a pomalo nevjerojatan podatak je da čak 80 posto stanovnika Saudijske Arabije ima profile na Twitteru. Kako bi sprječili slobodu govora i da do ljudi nekim čudom dođu druge vijesti i mišljenja od onih službenih, vidjet ćemo ovdje kako je saudijska vlast stvorila i cijelu vojsku trolova čiji je zadatak pratiti što se događa na društvenim mrežama i širiti državnu propagandu.

No, to je tek početak ove zastrašujuće priče o hakiranju, pravom Cyber ratu, a ovo je jedan od onih istraživačkih dokumentaraca koji funkcioniraju kao najuzbudljiviji triler. Donosi ovaj dokumentarac brojne zastrašujuće spoznaje o zemlji koja leži na najvećim zalihama nafte zbog čega i saudijski režim i dalje uživa u podršci zapada i ondje se dopušta ono zbog čega su mnoge druge države završile na listi zemalja pod sankcijama, a potom su spoznale kako izgleda širenje demokracije. Baš kao što je u "Icarusu" Fogel uspio prodrijeti u dubinu teme koju je obrađivao, na isti način je uspio zaokružiti i ovu užasavajuću priču. Iako je "The Dissident" premijerno prikazan u siječnju 2020. godine u Sundanceu, tek je krajem prošle godine konačno stigao i na streaming platforme. I to ne one najveće poput Netflixa ili Amazona (čiji je vlasnik Jeff Bezos, vidjet ćemo ovdje, bio dobar prijatelj s princom Mohammedom, a to prijateljstvo je puklo kad je ubijen Khashoggi koji je bio kolumnist za njegov Washington Post), koji su se očito uplašili da bi ovim filmom mogli naljutiti saudijsku kraljevsku obitelj.

IMDB LINK 

Primjedbe