THE GROUND BENEATH MY FEET (2019,AUT) - 7/10


 

Austrijanka Marie Kreutzer ovom je kvalitetnom i uvjerljivom psihološkom dramom pomalo ušla na teren svog puno poznatijeg sunarodnjaka Michaela Hanekea. Osoba kojoj se trese tlo pod nogama je glavna protagonistica filma premijerno prikazanog u natjecateljskom programu Berlina, zove se Lola (odlična Valerie Pachner). Ona je mlada i atraktivna plavuša koja živi u Beču, radi za korporaciju u njemačkom Rostocku i potpuno je posvećena svom poslu. Čini se da ona uopće nema prijatelja, ni privatnog života, cijele dane i noći provodi na poslu zaključujući ugovore i očekivajući promaknuće u konzultantskoj firmi koja uskače kad neke druge tvrtke upadnu u probleme. Lola je u tajnoj vezi sa svojom šeficom Elise (Mavie Hörbiger), a ta je veza tim riskantnija jer upravo Elise odlučuje o njenom promaknuću.

Kao da sam posao nije dovoljan za Lolu, koja na poslu konstantno mora gutati ponižavanja i provokacije muških kolega (jedan joj tako u WC-u jednom prilikom eksplicitno kaže da neće napredovati jer nema kitu s kojim će joj mahati pred nosom), konstantna nabacivanja bogatih ljigavaca iz propadajućih firmi koje dolazi restrukturirati, već će se u cijelu priču uplesti i njena starija sestra, Conny (Pia Hierzegger). Ona boluje od paranoidne shizofrenije, baš kao i njihova majka nekoć i nakon još jednog pokušaja samoubojstva završila je u ludnici. Paralelno dok mora zaključivati veliki posao o kojoj joj ovisi karijera, Lola mora odlučiti što će i kako sa sestrom koja ima onu tipičnu maniju proganjanja, a naravno da nikome na poslu ne želi govoriti o svojim privatnim problemima.

S obzirom da je shizofrenija nasljedna bolest, Lola će sve više početi strahovati da je i ona oboljela, tim više jer će početi dobivati telefonske pozive, navodno iz bolnice u kojoj je njezina sestra. Pozive u kojima će je glas s druge strane optuživati da je napustila sestru koju osoblje u bolnici zlostavlja. No, je li to uopće moguće pošto njenoj sestri nisu dopušteni telefonski pozivi? Tko je to uopće zove i zove li je uopće itko ili je to sve u njenoj glavi kao rezultat potpunog izgaranja, stresa i kaosa u koji se počinje pretvarati njezin život? Iako je tempo "The Ground Beneath My Feet" ili " Der Boden unter den Füßen" u originalu iznimno brz i dinamičan, Lolin ionako ne pretjerano uzbudljiv život će se polako i progresivno početi pretvarati u sve veći kaos.

Kako će se ona pokušavati čupati iz tog kaosa i pokušavati ponovno hvatati konce, kao da će situacija postajati sve gora i gora. Što god napravi, situacija će se sve više otimati kontroli, a usamljena i otuđena Lola sve više će počinjati uživati u provođenju vremena u hotelima, mjestima gdje je nitko ne poznaje i gdje nema nikakvog podsjetnika na dom, obitelj i sestru za koju je svjesna da je vuče prema dolje, no jednostavno je nema srca ostaviti. Iako joj je jasno da bi joj život bio puno lakši da njena sestra ne postoji, Lola osjeća odgovornost za stariju sestru koja se brinula za nju nakon što im je majka umrla. Paralelno, osjeća ona i ogromnu grižnju savjesti jer se u potpunosti odlučila posvetiti karijeri i trudila se što je više moguće sestru ostaviti po strani nadajući se da joj ona neće biti uteg. No, trenutak u kojem će se ta dva svijeta i života, izrazito stresni poslovni te bolni i tajni privatni život naći u koliziji i Lola će shvatiti da je cijelo vrijeme samo bježala i da je stiglo vrijeme da se suoči sa stvarnošću i svim onim što joj se događa u životu. 

IMDB LINK 

Primjedbe