THE SILENCING (2020,SAD) - 6/10


 

Bio je ovo još jedan od onih pomalo šablonskih i ne pretjerano inventivnih trilera / krimića, koji bi svejedno mogao biti zanimljiv onim najokorjelijim fanovima ovog žanra. Danski glumac Nicolas Coster - Waldau (Jaime Lannister iz Igre prijestolja) nastavlja balansirati između domaće i američke kinematografije i bez obzira na njegovu solidnu izvedbu, nije "The Silencing" film koji će se posebno dugo pamtiti. Nicolas je ovdje Rayburn Swanson, čovjek koji je nekad bio lovac, a sada je lovočuvar i vodič u prirodnom rezervatu negdje u unutrašnjosti Amerike. Odlučio se on na svojevrsnu izolaciju od svijeta i ljudi, živi sam u planinskoj kućici, dane krati ozbiljnim cuganjem, a vrlo brzo saznat ćemo da je povod za taj čin bio nestanak njegove kćeri tinejdžerice prije pet godina.

Iako i njegova bivša supruga koja se u međuvremenu spanđala s njegovim nekad najboljim prijateljem, smatra da je došlo vrijeme da se potpiše smrtovnica za njihovu kćer, Rayburn ne želi odustati. Kada novoizabrana šerifica okruga Alice Gustafson (britanska glumica Annabelle Wallis koju možda i najbolje pamtimo kao neprežaljenu suprugu Tommyja Shelbyja iz Peaky Blindersa) s problematičnim mlađim bratom kao velikim utegom, krene u potragu za manijakalnim otmičarem i ubojicom koji hara njenim okrugom, Rayburn će se ponadati da bi njegova kćer zaista mogla biti živa. Ispostavit će se da u ovom pasivnom području postoji netko tko otima i potom proganja i ubija ljude nekim primitivnim oružjem iz zabave, a glavna meta su mu djevojke i mlade žene.

I nije sve tu baš najsretnije i najspretnije izvedeno i ima tu dosta nelogičnosti, a na kraju se "The Silencing" ispostavio kao jedan od onih gotovo pa tipičnih trilera koji su se snimali devedesetih izravno za videoteke. Najveći problem ovog filma za mene je bio scenarij u kojem su likovi čak i sasvim solidno izgrađeni, no izvjesni Micah Ranum, kojem je ovo bio i dugometražni scenaristički debi, kao da se i nije previše trudio paziti na logiku u cijeloj ovoj priči. Kad bi i naišao na neki problem i neke nelogičnosti, on kao da je to odlučio samo zaobići i nastaviti dalje kao da se ništa nije dogodilo. Iz tog razloga vjerojatno ni režiser, Belgijanac Robin Pront, koji se prije nekoliko godina predstavio tematski sličnim, a li puno uvjerljivijim mračnim trilerom / dramom "Ardeni", nije uspio do kraja izvući cijelu ovu priču. 

IMDB LINK 

Primjedbe