WINAYPACHA / ETERNITY (2017,PERU) - 7,5/10


 

Bio je ovo tipični primjer World Cinema, filma snimljenog na nekoj egzotičnoj strani svijeta koji pokušava što autentičnije prikazati stvarne ljude i realitet tog dijela svijeta. Uz "Winaypachu" ili "Eternity" otputovat ćemo u peruanske Ande, a u ovom minimalističkom filmu koji je i prvi film ikada u kojem se govori isključivo jezikom Aymara, upoznat ćemo stari par koji i dalje živi tradicionalnim životom visoko u planinama. Oni su Phaxsi (Rosa Nina) i Willka (Vicente Catacora, djed scenarista, režisera i snimatelja Oscara Catacore, inače u snimanju ovog filma sudjelovalo je čak deset članova obitelji Catacora), koji žive jednostavne živote u surovom i teškom okruženju uzgajajući životinje kao što su ljame i ovce te baveći se poljoprivredom.

I cijelo vrijeme oni su sami, a praktički svi njihovi razgovori vode se oko pitanja kada će ih doći posjetiti njihov već odrasli sin koji je preselio u grad. I dok je Willka (što bi značilo sunce) uvjeren da više nikada neće vidjeti sina pošto se srami njih i svog urođeničkog porijekla, Phaxsi (mjesec) vjeruje da će ih sin barem još jednom doći obići prije nego što umru. Kako će vrijeme prolaziti, tako će i život za njih postajati sve teži. Životinje će početi umirati, klima će se početi mijenjati i postajat će sve hladnije, a kada Willka shvati da je stiglo vrijeme da otpješači do najbližeg grada po namirnice potrebne da bi preživjeli zimu, više neće biti dovoljno snažan da bi mogao izvesti taj pothvat.

Bio je "Winaypacha" peruanski kandidat za Oscara, no nije uspio dohvatiti nominaciju, a ovo je jedan od tipičnih latinoameričkih art filmova. Film koji gotovo pa funkcionira kao dokumentarac jer da ne znamo da je riječ o igranom filmu bez problema bismo mogli povjerovati da je ovo neki opservacijski dokumentarac o paru jedinih preživjelih ljudi u peruanskoj divljini. Snimio je Catacora cijeli film statičnom kamerom i u dugim kadrovima, a film je to nevjerojatne poetike i simbolike te ovaj stari par kao da su posljednji čuvari svijeta koji nestaje. Djeluje sve ovo nekako meditativno uz nevjerojatno okruženje koje je poslije Phaxsi i Willka zapravo treći najvažniji lik filma.

IMDB LINK 

Primjedbe