4X4 (2019,ARG) - 7/10


 

Svi smo vjerojatno imali priliku vidjeti ili čitati televizijske ili novinske priloge o nespretnim kriminalcima koji su na najgluplji mogući način uhvaćeni na licu mjesta. Kad je na televiziji vidio prilog o lopovu koji je ostao zaglavljen u autu koji je pokušao ukrasti negdje u Brazilu, argentinski scenarist, redatelj i producent Mariano Cohn je došao na ideju za snimanje filma, a rezultat toga je ovaj crnohumorni krimić. Iako se praktički cijela radnja filma "4x4" odvija u unutrašnjosti jednog automobila i iako gotovo cijelo vrijeme imamo samo jednog lika, bio je ovo iznenađujuće uzbudljiv i zanimljiv film koji se ujedno može promatrati i kao solidnu društvenu satiru ili kritiku. Vrlo brzo nakon što je došao na ideju, Cohn je s kolegom Gastonom Dupratom (El ciudadano ilustre, Mi obra maestra) napisao scenarij, a samo snimanje tajalo je 22 dana na jednoj lokaciji u Buenos Aires.

Na toj lokaciji će Ciro (Peter Lanzani) pokušati ukrasti radio iz automobila na koji je nabasao na ulici. Činit će se to na prvu prilično jednostavan poslić i lakoćom će mladić u ružičastom rezervnom dresu Boca Juniorsa upasti u ovaj moderni SUV i ukrasti radio, no kada pokuša izaći van, nastat će problemi. Neće moći izaći, a vrlo brzo ispostavit će se da je to neki neprobojni, blindirani i zvučno izolirani auto koji je njegov vlasnik upravo pripremio za takve situacije.

Misteriozni vlasnik SUV-a, koji će se ubrzo Ciri javiti, već je 28 puta bio opljačkan i jednostavno mu je dozlogrdilo i odlučio je kazniti sljedećeg kriminalca koji se namjeri na njega. Sudbina će se poigrati da će taj nesretnik biti upravo Ciro koji će zaglaviti zaključan u SUV-u bez hrane i pića, a jedino društvo unutra će mu biti skakavac koji se također slučajno ondje zatekao. Pomalo po temi "4x4" podsjeća na filmove kao što su bili "Telefonska govornica" s Colinom Farellom ili "Živ zakopan" s Ryanom Reynoldsom u kojima smo također u središtu pažnje imali jednog lika u nezgodnoj situaciji i u utrci s vremenom. Baš kao i u tim filmovima, unatoč minimalističkoj premisi, i Cohn je uspio snimiti nevjerojatno uzbudljiv i neočekivano dinamičan film koji ujedno i progovara o društvenoj klimi u njegovoj zemlji, ali i u dobrom dijelu svijeta.

Tako će vlasnik neprobojnog SUV-a na ovaj krajnje bizaran i okrutan način krenuti u osvetnički pohod protiv kriminalaca bijesan zbog nepravde, ali i dojma da se ništa ne čini i da kriminalci obično prolaze nekažnjeno. Uzet će misteriozni vlasnik automobila pravdu u svoje ruke, kad su već, po njegovom mišljenju, institucije zakazale i kada kriminalci kojih su prepune ulice, uglavnom prolaze nekažnjeno. Bio je ovaj minimalistički filmić i pravi hit u argentinskim kinima, a već je planirano i snimanje brazilskog remakea ovog filma. 

IMDB LINK 

Primjedbe