HIGH GROUND (2020,AUS) - 7/10


 

Upoznaje nas ova uzbudljiva pustolovna triler - drama s mračnim epizodama australske povijesti i genocidom nad tamošnjim domorodačkim stanovništvom Aboridžinima. Priča ovdje kreće 1919. godine potpuno besmislenim masakrom plemena Aboridžina i nastavlja se 12 godina kasnije kada će uslijediti osvetničke misije bande koju je okupio Aboridžin koji je preživio masakr. Baš kao i dobar dio filmova koji stižu iz Australije i bave se ovom tematikom, okruženje je ovdje fantastično i snimatelj Andrew Commis fantastično je iskoristio krajolike sjevera Australije koji zaista oduzimaju dah. Redatelj Stephen Jonhson je film koji bi se estetski mogao opisati i kao western snimio u nacionalnom parku Kakadu i na teritoriju Arnhemove zemlje, a sam naziv filma može se protumačiti i doslovno, ali i pomalo simbolički.

Nakon što se u I svjetskom ratu borio kao snajperist, Travis (Simon Baker) je sada policajac na rijetko naseljenom sjevernom teritoriju gdje dio Aboridžina i dalje živi tradicionalnim načinom života. Nakon što nije uspio spriječiti masakr, a njegovi nadređeni su zataškali da su policajci svirepo masakrirali cijelo selo, 12 godina kasnije Travis se vraća na isto područje kako bi ušao u trag pobunjeniku Baywari čija banda napada doseljenika i izaziva paniku i strah. Kao tragača za pronalazak Bayware, Travis će angažirati mladića Gutjuka, koji je također kao dijete preživio masakr i od tada živi u obližnjoj misiji. Gutjuk je Baywarin nećak koji će se tijekom ove misije početi lomiti između zapadnjačkog načina života i plemenskog, između pripadnosti svojoj pravoj obitelji ili ljudima koji su ga prihvatili, a sve što će ga iskusni vojnik Travis učiti, Gutjuk će marljivo upijati.

Tako će mu jednom prilikom Travis pojasniti da je najviša pozicija najbolja za smjestiti se u slučaju okrušaja jer si tada u puno boljoj situaciji od suparnika koji je na nižem terenu. Tada imaš sve pod kontrolom, a to će se pokazati ključnim u više situacija. Nastavljen je s "High Ground" trend filmova koji na nimalo ugodan način pokazuju mračne epizode iz ne tako davne australske prošlosti, a iako je i ovaj film bio prilično dobar ipak nije na razini nedavnih "Nightingale" ili "Sweet Country", No, i ovaj puta je u središtu pažnje odnos domorodaca s europskim doseljenicima koji su okupirali njihovu zemlju i uzeli zdravo za gotovo da je Australija njihovo, a Aboridžini su samo smetnja koje se treba riješiti. Tu okrutnu i mračnu povijest Australije najbolje opisuje rečenica lika iz ovog filma koji kaže da civilizaciju stvaraju loši ljudi koji rade ružne stvari čisteći put za one bolje koji će doći poslije njih. Nažalost, upravo tako je i bilo, a i u "High Ground" ćemo vidjeti kako su izgledale te ružne stvari koje su umalo istrijebile aboridžinsko stanovništvo.  

IMDB LINK 

Primjedbe