BROTHERS BY BLOOD (2020,SAD) - 6,5/10


 

Belgijskog glumca Matthiasa Schoenaertsa upoznali smo u tamošnjoj krimi drami "Bikova glava", a ovaj talentirani glumac od tada kao da se gotovo ukalupio u sličnim ulogama. I poslije "Bikove glave" nastupio je on u dosta sličnih uloga u kojima je igrao šutljive, povučene, bijesne i ogorčene opasne tipove često na rubu ili preko ruba zakona. Tipove nezadovoljne svojim životima, društvom i okruženjem koje ih je oblikovalo i dovelo u tu naizgled bezizlaznu situaciju, ali i tipove koji shvaćaju da nešto moraju promijeniti u svojim životima, no kao da se ne usude i ne mogu. Takav je i njegov Peter Flood, čiji je bratić Michael (Joel Kinnaman) šef irske kriminalne organizacije u Philadelphiji. Peter i Michael odrasli su gotovo kao braća, no šutljivi i mirni Peter postaje svjestan da se Michael pretvorio u destruktivnog nasilnika nerealnih ambicija.

Iako je očito da je talijanska mafija daleko moćnija od njih i da bi u slučaju okršaja sigurno izgubili, Michael će krenuti u borbu s puno moćnijim suparnikom iako ga je bratić upozorio da je to unaprijed potpisana smrtna presuda. Naći će se zbog toga Peter u užasnoj dilemi i bit će on razapet između obveze i pripadnosti obitelji s jedne te želje da učini pravu stvar s druge strane. Iako je "Brothers by Blood" koji je režirao i napisao ambiciozni francuski scenarist Jeremie Guez prema knjizi "Bratska ljubav" iz 1991. godine Petea Dextera, na IMDB-u okarakteriziran kao akcijska krimi drama ovaj prvi pridjev slobodno se može izbaciti. Bila je ovo pomalo šablonska i sporogoreća krimi drama, karakterna studija o čovjeku na prekretnici pred kojim je velika odluka koja ima jedan veliki problem, a to je da smo praktički sve ovo, već ranije imali priliku gledati.

Bio je ovo jedan od onih filmova prepunih stereotipa i klišeja kakve često imamo u sličnim filmovima koji se bave tematikom kriminalnih organizacija ili bandi. I tempo je tu dosta spor, naravno da imamo tu i flešbekove u Peterovo djetinjstvo iz kojih saznajemo i njegovu obiteljsku priču te pozadinu odnosa s Michaelom čiji roditelji su ga posvojili nakon što je njegova obitelj poginula. Nije "Brothers by Blood" na kraju ni bio loš film, no nekako je sve to napravljeno suhoparno, generički. Likovi su tu ostali dosta prazni i neizgrađeni, posebno Michael (koji je, naravno, Trumpov glasač), a s obzirom da je, koliko sam shvatio, film reklamiran kao akcijski film što se dalo zaključiti prema traileru, i ne čudi da su ljubitelji tog žanra ostali razočarani pa su očito izmombardirali IMDB niskim ocjenama kakve "Brothers by Blood" ipak ne zaslužuje. 

IMDB LINK 

Primjedbe