CHARTER (2020,ŠVE) - 6,5/10


 

Nakon što se prije nekoliko godina predstavila hvaljenom dramom "Sami Blood" o laponskoj djevojci koja se bori s teretom predrasuda, švedska filmašica Amanda Kernell donosi nam još jednu obiteljsku dramu s kojom se predstavila na festivalu u Sundanceu. "Charter" je ujedno bio i švedski kandidat za Oscara, a u središtu priče je Alice (norveška glumica Ane Dahl Torp nominirana je za europsku glumicu godine), mlada majka koja je iz švedske provincije preselila u Stockholm, a kćer i sina je ostavila s mužem. Alice je obiteljski dom napustila jer je odlučila prihvatiti bolji i ambiciozniji posao, što se njenom mužu Mattiasu (Sverrir Gudnason) baš i nije svidjelo. Sada, nekoliko mjeseci kasnije, Alice se odlučila vratiti kući, no muž joj iz osvete ne dopušta da vidi djecu.

Vrlo je izvjesno da će u borbi za skrbništvo nad djecom Mattias odnijeti pobjedu, tim više jer cijela okolina na Alice gleda kao na nemoralnu i nestabilnu osobu, koja je zbog vlastitih hirova spremna ostaviti djecu, a Mattias čak pokušava dokazati da je ona psihotična i mentalno nestabilna. U trenutku potpunog očaja, ni ne razmišljajući koje bi to moglo imati posljedice, Alice je odlučila pokupiti djecu i s njima pobjeći na Tenerife. Praktički u trenutku kad iz snijegom okovane, hladne i mračne švedske provincije, stigne na sunčane Kanare, kao da će se potpuno promijeniti i njeno raspoloženje. Dok u Švedskoj traje potraga za majkom koja je otela djecu, ona će se u Tenerifima pokušati ponovno zbližiti sa sinom i kćeri te će tjedan dana odmora pokušati iskoristiti kako bi ponovno zadobila njihovo povjerenje. 

Cijelo vrijeme Alice sumnja da se s njenom djecom nešto loše događa pod očevim skrbništvom i uvjerena je da bi im puno bolje bilo s njom, iako u početku kao da nije svjesna koliko su djeca traumatizirana. Njeno ponašanje je nekako kontradiktorno jer u njoj kao da su ponovno proradili majčinski instinkti, no kako vratiti povjerenje djece koju je samo nekoliko mjeseci ranije napustila. Djeca ni sama ne znaju kome bi trebala biti lojalna i kome vjerovati, a iako bi i 14-godišnja Elina i 8-godišnji Vincent vjerojatno najviše voljeli da njihova obitelj bude zajedno, to očito više nije moguće. Bio je "Charter" jedna od onih kompleksnih, realističnih, tipičnih skandinavskih drama o obiteljskim odnosima i obitelji koja to više nije i film koji otvara pitanja o roditeljstvu i odgovornosti. Iako nema tu konkretnih i očitih odgovora što je najbolje ili najgore u situacijama poput ove, bila je to jedna od onih posve mogućih i stvarnih priča nabijenih emocijama. 

IMDB LINK 

Primjedbe