THE BEE GEES: HOW CAN YOU MEND A BROKEN HEART (2020,SAD) - 8/10


 

Red je stigao i na glazbeni dokumentarac o jednom od komercijalno najuspješnijih bendova u povijesti, australskom bratskom trojcu Bee Gees, grupi koju su činila braća Barry, Maurice i Robin Gibb. "The Bee Gees: How Can You Mend A Broken Heart" kao redatelj potpisuje poznati producent Frank Marshall, čovjek koji je čak pet puta bio nominiran za Oscara za najbolji film, a stilski je ovo klasični biografski dokumentarac. Nažalost, s obzirom da su Maurice i Robin umrli, jedini preživjeli brat, Barry, vodi nas kroz priču ovog bratskog benda i kroz uspone i padove benda koji je bio podjednako obožavan i omražen. Benda koji je imao više uspona i padova, no benda čiji su se članovi pokazali nevjerojatno prilagodljivima da su ih nazivali i kameleonima popa.

Gledajući ovaj dokumentarac zapravo sam shvatio da su neke pjesme za koje to uopće i nisam znao zapravo njihove, kao i da su slavni postali gotovo instantno nakon što su snimili prvi album kojim su se predstavili kao bend pomalo na tragu Beatlesa. Kako kaže jedan od braće, u samo nekoliko mjeseci od potpuno anonimnih tipova postali su planetarno poznate zvijezde koje se druže s članovima Beatlesa i koji se ne mogu kretati ulicama od najezde obožavateljica. Do 21. rođendana imao sam šest Rolls Royceva, kaže jedan od braće i nisam znao kuda s novcem. Iako su i Maurice i Robin već odavno mrtvi i preko arhivskih snimki čujemo neka njihova razmišljanja i pogled na svo to vrijeme, a okupio je Marshall ovdje i brojne zanimljive sugovornike poput Erica Claptona i Noela Gallaghera iz Oasisa, koji sigurno zna štošta o unutarnji dinamici i odnosima u bendu koji čine braća.

Naravno da je ipak najveći dio filma posvećen najvažnijoj fazi njihove karijere odnosno drugoj polovici sedamdesetih godina kad su Bee Gees uspjeli ostvariti nevjerojatan comeback i još nevjerojatniji glazbeni zaokret. Od benda koji je pjevušio uglavnom cmizdrave baladice pretvorili su se oni u možda i najveće zvijezde disco pokreta te je njihov soundtrack za film "Groznica subotnje večeri" u tom trenutku bio najprodavaniji album svih vremena. Vidjet ćemo tu kako je nakon nevjerojatne popularnosti i obožavanja ekspresno uslijedio potpuni pad te kako se popularnost praktički preko noći okrenula u otvorenu mržnju i prijezir prema njima što je dovelo do toga da su prestali nastupati kao bend i posvetili se pisanju glazbe za druge izvođače. Pomalo nestvarno zvuči podatak da su napisali više od tisuću pjesama i da su imali više od 20 hitova broj jedan na glazbenim ljestvicama. Ipak, glavna tema filma je odnos između tri brata koji su praktički cijelih života bili osuđeni jedan na drugoga i među kojima je postojalo rivalstvo, ali i kako su sve to uspjeli nadići i postati jedan od komercijalno najuspješnijih bendova svih vremena. 

IMDB LINK 

Primjedbe