BEARTOWN (2020,ŠVE) - 7,5/10


 

Činilo se u početku da će ova petodijelna švedska mini serija biti tipična sportska drama jer imamo tu naizgled sve elemente za skandinavsku hokejašku verziju "Hoosiersa" ili neke slične filmske priče. Peter Anderssen (Ulf Stenberg) je nekadaška hokejaška zvijezda, profić koji je igrao i u NHL-u, a sada se s obitelji kao trener vraća u svoj rodni gradić na sjeveru Švedske, Björnstad iliti Medvjeđi grad. Lokalni hokejaški klub ponos je uspavanog gradića, a Peter je nekoć bio zvijezda grada i kluba te je sada dobio zadatak klub koji je potpuno posrnuo vratiti na staze slave. No, umjesto potpuno propale seniorske ekipe, Peter će izabrati treniranje juniorske ekipe u kojoj ima talenata, a glavni među njima je Kevin, sin tipa koji je glavni sponzor kluba i s kojim Peter još iz mladosti ima neke neraščišćene račune. Da se naslutiti da je Peter imao problema s alkoholom, jedan sin mu je umro i od toga se još nije oporavio, a u Medvjeđi brlog se vratio sa ženom pravnicom Mirom (Aliette Opham) te 15-godišnjom kćeri Mayom i mlađim sinom.

No, kako je ovo ipak skandinavska serija (dakako da se radnja odvija usred zime i da je sve okovano snježnim i ledenim pokrivačem), naravno da to ne može proći samo tako i da mora to ipak biti nešto mračnije. To ćemo saznati odmah u kratkom prologu i epilogu prve epizode u kojima ćemo vidjeti glavne likove kako se naganjaju po snijegu i ledu, a netko od njih ima sačmaricu u ruci, dok netko kleči na zaleđenom jezeru. U sljedećim epizodama priča će se polako raspetljavati i ne bih želio puno otkrivati o tom okidaču za nasilje u ovom mirnom gradiću u kojem svi sve znaju o svima, ali i svi skrivaju neke mračne tajne i svi se vole skrivati od problema i praviti da je sve u redu.

Bila je ovo kompleksna i aktualna priča koju je sve bolji švedski filmaš koji se do sada uglavnom bavio socijalnim dramama Peter Grönlund (Tjuvheder, Goliath) snimio prema istoimenom romanu popularnog švedskog pisca mlađe generacije Fredrika Backmanna (Čovjek zvan Ove). Kao dobra odluka se pokazala što se ovdje nije išlo u nepotrebno razvlačenje sadržaja, već je pet epizoda bilo i više nego dovoljno da se zaokruži uvjerljiva, emotivna, zanimljiva, a na trenutke i šokantna priča. Nakon što u prve dvije epizode shvatimo koliko za lokalno stanovništvo znači hokejaški klub i da praktički ništa drugo ondje nije važno osim pobjeda i dobrobiti članova momčadi, priča će postajati sve ozbiljnija, a želja da se pobjeđuje pod svaku cijenu, skupo će koštati sve. Fino su ovdje izgrađeni svi važniji likovi i nema tu svetaca i grešnika, a takav je i Peter, koji će možda i neintencijski gurajući svoje igrače iznad limita pokrenuti lavinu koja će se sručiti na njega i njegovu obitelj. 

IMDB LINK 

Primjedbe