BLACKBIRD (2019,SAD) - 6,5/10


 

U posljednjoj epizodi u nizu Amerikanci upoznaju skandinavski film, Južnoafrikanac Roger Michell (Nothing Hill, Venus, My Cousin Rachel) snimio je remake danskog filma "Silent Heart" iz 2014. koji je režirao renomirani filmaš Bille August. Zanimljivo je kako je scenarije za oba filma napisao isti čovjek, Danac Christian Torpe, koji se ovaj puta i nije nešto pretjerano trudio izmijeniti samu priču, čak ni likove. Cijelu priču i cijelo okruženje samo je iz Danske premjestio u okruženje obiteljske kuće na obali Atlantskog oceana negdje u Connectitutu. Iako je tu okupljena zaista respektabilna glumačka ekipa koju predvode Susan Sarandon, Sam Neill, Kate Winslet i Mia Wasikowska, izazvao je "Blackbird" standardni osjećaj deja-vua, što i nije neobično kad su ovakvi copy - paste rimejci u pitanju.

Članovi tri generacije obitelji okupit će se za Božić u lijepoj i prostranoj kući u kojoj žive Lily (Sarandon) i Paul (Neill). No, vrlo brzo postat će nam jasno da to nije tipično božićno okupljanje jer Lily je odlučila okupiti sve najmilije i najbliže i oprostiti se od njih prije nego što umre. Boluje ona od neke neizlječive i teške degenerativne bolesti i ostalo joj je još malo vremena prije nego što se počne pretvarati u biljku, no ona je odlučila to preduhitriti i oduzeti si život dok još može. I Paul je pristao ispuniti njenu želju, i njene dvije kćeri, pomalo uštogljena starija Jennifer (Winslet) koja je stigla s mužem i sinom tinejdžerom te buntovna mlađa Anna (Wasikowska) na to su načelno pristale, no kako će vrijeme prolaziti i vikend će se bližiti kraju, postajat će sve jasnije da se familija baš i nije pomirila sa spoznajom da si je Lily odlučila oduzeti život.

Kako to već ide u sličnim filmovima, članovi obitelji konačno će jedni drugima reći ono što su stalno prešućivali i načet će se i neke teme koje su se u normalnim situacijama zaobilazile. Iako je "Blackbird" i korektno režiran film, i bez obzira što su svi ti poznati i kvalitetni glumci na svojoj razini, sve to smo već imali priliku gledati tako da tu nema apsolutno ništa novoga. Možda sam naivno očekivao da će se Torpe barem potruditi i unijeti neke barem minimalne preinake u odnosu na svoj originalni scenarij, no čovjek je očito odlučio samo odraditi posao i pokupiti pare. Premijerno je "Blackbird" prikazan na festivalu u Torontu, a potom je prošao dosta nezapaženo što uopće i ne treba čuditi. 

IMDB LINK 

Primjedbe