BOAT PEOPLE (1982,HKG) - 8/10


 

Tijekom sedamdesetih pa i osamdesetih u američkoj kimenatografiji bili su iznimno popularni filmovi o vijetnamskom ratu. Postoji tu cijeli niz sjajnih i impresivnih filmova, a taj interes zapravo i ne čudi jer se američka intervencija u ovoj zemlji na jugoistoku Azije pokazala kao potpuni fijasko i kao trauma za cijelo društvo. No, što se to događalo u Vijetnamu nakon poraza Amerikanaca i pobjede komunističkog sjevera pod vodstvom Ho Ši Mina baš i nismo imali puno prilike saznati iz američkih filmova. Srećom, tu je uskočila hongkonška filmašica Ann Hui, jedna od najprominentnijih predstavnica tamošnjeg novog vala i snimila film koji se pozabavio upravo tom tematikom. "Boat People" je potresna priča o potpuno uništenom društvu ispričana iz perspektive japanskog fotoreportera Shiomima Akutagawe.

Tri godine nakon što je bio jedan od rijetkih fotoreportera koji je izvještavao iz Vijetnama nakon poraza američkih trupa i ujedinjenja ove zemlje pod komunističkom vlašću, Akutagawa je pozvan ondje kako bi izvještavao o poslijeratnom životu. I na prvu izgleda ondje sve gotovo idilično. Pod vodstvom vladinih vodiča pokušat će mu se podvaliti idealizirana predodžba o komunističkom raju koji je zavladao u Vijetnamu nakon oslobođenja i ujedinjenja. No, već prvom prilikom čim se uspije maknuti iz tog umjetno stvorenog okruženja i čim prvi put izmakne pažnji svojih čuvara, shvatit će da situacija ondje baš i nije tako idilična. Vrlo brzo shvatit će Akutagawa da se izvan onoga što bi vlada željela da vidi zapravo skriva užasavajući svijet siromaštva, brutalnosti i totalitarna država.

Egzekucije na svakom koraku, programi Novih ekonomskih zona u sklopu kojih se razmiještalo stanovništvo, prava policijska država i masovni pokušaji bijega Vijetnamaca u Hong Kong. Mogao bi se ovaj film opisati i kao "Polja smrti" prije "Polja smrti" Rolanda Joffea jer se situacija u Vijetnamu u tim početnim godinama nakon završetka rata i nije previše razlikovala od one u Kambodži pod Polom Potom. Kad pita Akutagawa tipa s kojim će završiti u zatvoru kako izgleda život u onim Novim ekonomskim zonama koje mu nisu prikazali, ovaj će mu odgovoriti da nije tako loše jer ima puno svježeg zraka. I što je najstrašnije od svega, ispostavit će se da čovjek nije lagao jer je svježi zrak gotovo jedino čega ondje ima, a ljudi su spremni riskirati živote kako bi se dokopali prekrcanih brodova koji će ih odvesti u Hong Kong.

I u svom prethodnom filmu "God of Killers", Hui se bavila istom tematikom, a na inspiraciju za obje priče je došla po stvarnim događajima i stvarnim pričama radeći dokumentarac krajem sedamdesetih o ljudima koji su izbjegli iz Vijetnama u drugoj polovici sedamdesetih. "Boat People" je 1983. godine prikazan i na festivalu u Cannesu, no nakon protesta raznih organizacija maknut je iz natjecateljskog programa jer je francuska vlada u to vrijeme pokušavala uspostaviti bolje odnose s komunističkim Vijetnamom. Iako "Boat People" danas spada u krug onih možda zaboravljenih filmova, definitivno je to djelo koje ima svoju vrijednost i koja na podjednako sjajan, koliko i zastrašujući i užasavajući način prikazuje jedno totalitarno društvo. 

IMDB LINK 

Primjedbe