GLI ANNI PIU BELLI / THE BEST YEARS (2020,ITA) - 7/10


 

Gabriele Muccino ugledni je talijanski filmaš koji se imao priliku okušati i u Hollywoodu. Nakon što je njegov film "The Last Kiss" iz 2002. godine dobio nagradu publike na festivalu u Sundanceu, Will Smith ga je izabrao za režisera kasnije hvaljenog i nagrađivanog filma kojeg je on i peoducirao "The Pursuit of Happyness". Ova uloga donijela je Smithu i drugu nominaciju za Oscara, a Muccino je potom režirao još jedan film s Willom Smithom u glavnoj ulozi (Seven Pounds) te filmove "Playing for Keeps" i "Fathers and Daughters". Muccino se ovom ambicioznom dramom čija se radnja proteže kroz četrdesetak godina vratio u Italiju. Iako pomalo pretenciozna idejom i mrvicu previše sentimentalna i sladunjava za moj ukus, pokazao se "Gli anni piu belli" ili "The Best Years" kao dopadljiva, dinamična i emotivna priča o iskrenom prijateljstvu i ljubavi te kako se ona razvija kroz godine i desetljeća.

Kroz priču o troje prijatelja i jednoj djevojci, Muccino kao da je želio ispričati i modernu povijest Italije od početka osamdesetih naovamo, a sudbinu ovog društvanca pratimo od njihovih adolescentskih dana, preko mladosti, zrelih godina pa do već nekih ozbiljnijih godina. Njihovo prijateljstvo i odnosi će se često nalaziti na kušnji, gubit će oni kontakte jedni s drugima, ponovno se zbližavati pa se opet gubiti i tako ukrug. Giulia (Pierfrancesco Favino), Paola (Kim Rossi Stuart) i Riccarda (Claudio Santamaria) upoznajemo kao 16-godišnjake iz prosječnih radničkih obitelji kako slučajno završavaju usred konflikta između prosvjednika i policije u Rimu. Nakon što Riccardo pokupi zalutali metak i preživi ranjavanje, društvo će ga nazvati "Preživjeli", a on je sanjar koji je odrastao uz roditelje hipije, a kasnije je radio svakakve poslove od glumca do novinara pa do skladištara da bi na kraju ušao u politiku.

Plavokosa ljepotica Gemma (Micaela Ramazzotti) svojevrsna je Pepeljuga ove priče i nakon mladenačke ljubavi s idealistom Paolom, ona će nakon smrti majke preseliti u Napulj. No, osim Paola koji će postati profesor latinskog i književnosti, u nju je zaljubljen i Giulio, ambiciozni i siromašni mladić koji će postati uspješni i bogati odvjetnik. Životi ovih četvero likova stalno će se ispreplitati, a Gemma će obilježiti živote praktički svih njih i puno toga ovdje će se vrtiti baš oko nje. Sva četiri lika ujedno su i naratori ove priče koji povremeno "lome" tzv. četvrti zid odnosno izravno gledateljima pojašnjavaju neke situacije i unutarnja stanja u likovima. I bila je ovo iznimno ambiciozna priča koja je za europske uvjete imala i lijep budžet od osam milijuna eura, a već iskusni Muccini, koji je na scenariju radio s Paolom Costellom (član scenarističkog tima hita "Savršeni stranci" koji je u međuvremenu doživio remakeove valjda u svakoj europskoj zemlji), uspio je ovu priču na kraju solidno izvući i zaokružiti. 

IMDB LINK 

Primjedbe