ONE SECOND (2020,CHN) - 7/10






Nakon nekoliko grandioznih epskih povijesnih spektakala koje je zadnje snimao (The Flowers of War, The Great Wall, Shadow), možda i najveći kineski filmaš Zhang Yimou (Hero, House of Flying Daggers, Raise the Red Lantern) vratio se s jednom ne baš toliko grandioznom dramom koja nas vodi u kinesku provinciju za vrijeme poznate Maove kulturne revolucije šezdesetih godina prošlog stoljeća. Trebao je "One Second" premijerno biti prikazan još u službenom programu festivala u Berlinu 2019. godine, festivalu na kojem je glavnu nagradu odnosno Zlatnog medvjeda Zhang osvojio još sa svojim debitantskim filmom "Red Sorghum" potkraj osamdesetih, no film je u posljednji čas povučen s programa. Govorilo se tada da je povučen jer Yimou nije na vrijeme završio s postprodukcijom, no kako je to čest slučaj s kineskim filmovima, odmah su krenule glasine da je riječ o cenzuri.

Tko će više znati koji je bio razlog za rikverc, no "One Second" je konačno ugledao svjetlo dana i nekako bi se u najkraćim crtama ovu dramu moglo opisati kao kineski odgovor na Tornatoreov "Cinema Paradiso". I sam Yimou je odrastao za vrijeme kulturne revolucije i to u izoliranoj provinciji u unutrašnjosti do koje su vijesti i novosti rijetko stizale, a te vijesti obično su dolazile preko putujućih kinooperatera koji su povremeno dolazili u sva ta sela i gradiće. Upravo u takvoj zabiti, u udaljenoj provinciji smještenoj u pustinji zbiva se i radnja "One Second" gdje će sudbina spojiti bjegunca iz radnog logora čija se kćer navodno pojavljuje u jednoj sekundi kadra filma koji se treba prikazati, mladu džeparošicu i putujućeg kinoprikazivača. Svi mještani tog izoliranog mjesta okupit će se u seoskom domu kako bi gledali projekciju filma uoči koje, naravno, dolaze i vijesti, no problem će nastati jer će filmska traka putem biti gotovo uništena.

I dok se većina okupljenih trudi kako bi sačuvala film, neki će ga iz različitih razloga pokušati ukrasti, a snimio je Yimou dopadljivu i dinamičnu feel-good humornu dramu koja čak i nije pretjerano kritična na to mračno razdoblje u kineskoj povijesti. Možda je tome tako što su tijekom postprodukcije navodno neki dijelovi filma morali biti izbačeni pa je Yimou s ekipom godinu dana kasnije morao nadosnimavati materijal, tko će više znati, no "One Second" je zapravo posveta filmu ovog velikog autora. Iako su, jasno, svi ti kilometri filma koji su na rolama tada stizali u sela i gradove bili najobičnija propaganda, svejedno je to bio nevjerojatan doživljaj za svako mjesto. Sjajno je Yimou uspio uhvatiti ne samo ljepotu okruženja iako se uglavnom radnja zbiva u pustinji i obližnjem zapuštenom selu, već i dočarati period, a "One Second" je topla i dirljiva priča o potpunim neznancima koji će međusobno popuniti praznine nastale u njima. 

IMDB LINK 

Primjedbe