PROFILE (2018,GBR) - 7,5/10


 

Razvoj novih tehnologija, društvenih mreža i sličnoga utječe i na film pa su se počeli snimati i filmovi čija se kompletna radnja odvija na računalima. Tako i u trileru koji je prema istinitim događajima iz 2014. godine režirao Rus Timur Bekbametov cijelu priču pratimo preko ekrana računala britanske istraživačke novinarke Amy Whittaker (Valene Kane). Ova freelancerica je dogovorila za magazin s kojim surađuje istražiti priču o ISIS-ovom regrutiranju mladih žena i djevojaka iz Europe. Za početak će napraviti Amy lažni Facebook profil pod aliasom Melody Nelson, a vrlo brzo stupit će ona u kontakt s britanskim državljaninom koji ratuje za Islamsku državu na području Sirije. Predstavit će mu se ona kao djevojka koja se friško preobratila na Islam i razmišlja o odlasku na Bliski istok, no vrlo brzo stvari će se ozbiljno zakomplicirati i ne razmišljajući pretjerano, Amy će se uvući u pogibeljnu situaciju.

I bez obzira što cijelo vrijeme priču pratimo kroz ekran njenog računala, snimio je Bekmabetov iznimno dinamičan, ali i realističan film. Praktički ne napuštajući svoj stan, Amy će uspijeti prodrijeti duboko u ovu tematiku, a pomalo iznenađujuće ona će se čak i povezati s naizgled šarmantnim i inteligentnim tipom s kojim je stupila u kontakt. Pokušat će je ovaj zapravo opasni terorist nagovoriti da dođe u Siriju kako bi se vjenčali i da je ondje sve divno i krasno, a ona kao da će pomalo naivno početi vjerovati da ga može preobratiti, čak i spasiti. Skriva "Profile" mnoga iznenađenja i preokrete, a fino je Bekmabetov na film uspio prenijeti način na koji funkcionira taj današnji svijet modernih tehnologija, mreža u kojima ljudi paralelno mogu komunicirati s više ljudi. I ne samo to, svijet u kojem svatko praktički iz vlastite sobe može biti tko hoće i predstavljati se onako kako želi i drugima pokušati prodati neku drugu, bolju verziju sebe.

Iako Bekmabetova baš i ne vežemo uz filmski realizam (sjetimo se samo budalaštine zvane "Abraham Lincoln: Vampire Hunter), priču zasnovanu na stvarnim iskustvima francuske novinarke Anne Erelle snimio je on iznimno realistično. Premijerno je "Profile" prikazan u Panorama sekciji festivala u Berlinu gdje je čak dobio nagradu publike, no morale su proći pune tri godine kako bi ovaj tehno-triler krenuo u redovnu distribuciju. 

IMDB LINK 

Primjedbe