SIBEL (2018,TUR) - 6,5/10


 

Još jedna solidna naturalistička drama stiže nam iz Turske, a "Sibel" nas vodi u izoliranu provincijsku zajednicu u planinsku regiju oko Crnog Mora. Naslovna junakinja filma je 25-godišnja Sibel, nijema djevojka koja živi s ocem seoskim starješinom i mlađom sestrom, a komunicira ona fućkanjem. Mještani baš i ne vole Sibel, posebno ne ostale seoske žene jer ona se baš i ne drži tradicijskih običaja i svega što ide, već po cijele dane ona luta okolo šumama i gorama s puškom na ramenu tražeći vukove koji očito teroriziraju mjesto. No, jednog dana tijekom lutanja šumom susrest će se ona s ozlijeđenim bjeguncem za kojeg će se ispostaviti da je dezerter iz vojske te će mu u kolibi u šumi pružiti utočište. Misteriozni mladić iz grada i Sibel će se ubrzo upustiti u vezu, a naravno da nešto takvo neće proći nezapaženo u mjestu i time će ova djevojka na sebe samo dodatno navući bijes okoline koja baš i ne voli strance.

Scenaristički i režijski ovaj film potpisuje tursko - francuski duo Cagla Zencirci i Guillaume Giovanetti koji zajedno surađuju već godinama, a bio je "Sibel" još jedan u nizu filmova sa snažnim i odlučnim glavnim ženskim likom koji prkosi tradiciji i patrijarhatu zatvorene gotovo pa plemenske zajednice. Uvjerljiva je kao Sibel mlada turska glumica Damla Sönmez, a njena Sibel valjda je jedini ženski lik ovdje koji će se unatoč očiglednom hendikepu drznuti sanjati i pokušati izaći iz okvira koji joj je rođenjem predviđen i namijenjen. Baš zato što ona svojim ponašanjem odudara od ženskog stereotipa u takvim zajednicama i želi živjeti onako kako bi htjela, a ne onako kako joj je netko drugi zacrtao, Sibel će se naći na meti. A iako je nijema, njen bijesni krik itekako će se čuti.

Ističe se i ovaj film sjajnim okruženjem, baš kao i većina turskih filmova koje imamo prilike gledati zadnjih godina, a snimljeno je to u tipičnom naturalističkom arty stilu. Kamerom iz ruke, bez filtera i umjetnih osvjetljenja, s brojnim naturščicima koji su utjelovili sami sebe odnosno epizodne uloge stanovnika ovog izoliranog planinskog sela. Premijerno je "Sibel" prikazan na festivalu u Locarnu gdje je dobio film nagradu kritike, potom i u Torontu, a turska kritika upečatljivoj je Sönmez dodijelila nagradu za najbolju glumicu godine. 

IMDB LINK 

Primjedbe