FLESH OUT (2019,MAU) - 7/10


 

Talijanka Michela Occhipinti godinama je radila kao lokacijska menadžerica i živjela je po raznim svjetskim državama. Svoj debitantski igrani film smjestila je u egzotičnu afričku državu Mauritaniju, islamsku državu smještenu na sjeverozapad Afrike. Mauritanija je vjerojatno jedna od najnerazvijenijih i najsiromašnijih država svijeta, a "Flesh Out" je jedan od onih filmova snimljenih u dokumentarnom stilu i djeluje to potpuno autentično te se bavi temom specifičnom za to mjesto. I dok je vjerojatno svuda u svijetu vitkost i isklesanost tijela neki sinonim za fizičku ljepotu, u Mauritaniji je očigledno situacija nešto posve drukčije. Pomalo na tragu poznatog hita Ive Fabijana Mrvelja "Debele žene zanimaju mene", tako su i u Mauritaniji na cijeni okruglaste žene. Umjesto da imaju proporcije 90-60-90, ondje je očito poželjno da udavače imaju okruglih stotinu kila, a takva će sudbina zadesiti i glavnu protagonisticu ovog filma.

Verida je djevojka iz obitelji nekakve mauritanijske srednje klase kojoj su roditelji ugovorili brak. Tipa s kojim će se vjenčati, ona, naravno, nije vidjela nikada u životu, no nepoznati ženik ima prohtjev - do svadbe Verida mora natući stotinu kila! Tako u njen dom stiže mjeritelj kilaže po imenu Sidi, a Veridin je zadatak u tri mjeseca kada je na rasporedu svadba, skupiti još dvadesetak kila pošto je tek na osamdeset. I premda je Mauritanija očigledno zaostala zemlja, vidimo da glavni grad Nouakchott u kojem živi Verida zapravo ima sve što ima praktički svaka svjetska metropola. Tu su šoping centri koje Verida pohodi sa svojim prijateljicama koje pak imaju neke druge planove, a postat će nam vrlo brzo jasno da se Verida zapravo po razmišljanjima i ne razlikuje puno od moderne gradske djevojke iz bilo kojeg kraja svijeta. Osim što je zbog primitivnih lokalnih tradicija prisiljena na dogovoreni brak i na debljanje.

Granice između stvarnosti i fikcije u ovom filmu gotovo su izbrisane i da nam nije jasno da je riječ o igranom filmu, lako bismo povjerovali da je "Flesh Out" dokumentarac. Posebno pred kraj filma kada Verida bude prisiljena na drastične akcije pošto se baš i ne goji onako kako su njeni roditelji zacrtali te nakon što bude poslana negdje u pustinju gdje ćemo saznati i da postoje "spa resorti" za prisilno debljanje. Autentičnosti ovdje dodatno doprinosi činjenica da su svi glumci naturščici, stvarni ljudi sa stvarnih lokacija koji su praktički utjelovili sami sebe, a "Flesh Out" je i film s feminističkim štihom. Verida će tako uz prisilnu fizičku transformaciju, proći i duhovnu transformaciju i postupno će ona evoluirati iz poslušne i ponizne kćeri u mladu ženu koja će se pokušati zauzeti za vlastiti život, za tijelo i slobodu. Premijerno je "Flesh Out" prikazan u Panorama sekciji festivala u Berlinu, a potom ga se moglo vidjeti i na brojim drugim svjetskim festivalima. 

IMDB LINK 

Primjedbe