MONSTER (2018,SAD) - 6,5/10


 

Gotovo tri i pol godine nakon što je premijeru imala u Sundanceu u siječnju 2018. godine, sudska drama "Monster" snimljena prema istoimenom romanu Waltera Deana Myersa stigla je u distribuciju i to putem Netflixa. U te tri i pol godine koliko je film koji je režirao Anthony Mandler (inače režiser video spotova za brojne poznate američke pop izvođače) izdogađalo se svašta. Distributer koji je otkupio njegova prava promijenio mu je i ime u "All Rise", a na kraju je Netflix filmu vratio originalno ime. Na kraju, "Monster" je nekako generička sudska drama, priča o mladom afroamerikancu koji će završiti pred sudom zbog optužbe da je sudjelovao u ubojstvu, kakvu smo već bezbroj puta imali priliku gledati.

Steve Harmon (Kelvin Harrison Jr.) je 17-godišnji učenik koji se nada da će jednog dana postati režiser. Spletom okolnosti završit će on u istražnom zatvoru i na optuženičkoj klupi zbog optužbi da je sudjelovao u ubojstvu. Pljačka kvartovskog dućančića pošla je po zlu, dva njegova poznanika iz Harlema u kojem živi su ubila prodavača, a svjedoci su njega vidjeli u blizini mjesta zločina. Je li i Steve sudjelovao u ovom zločinu, pitanje je svih pitanja, a paralelno sa sudskim postupkom kroz flashbackove ćemo postupno saznavati što se zapravo dogodilo. O jednom trenutku u životu ovisi kakva će biti budućnost ovog bistrog i ambicioznog mladića iz dobre obitelji i o percepciji kakvu će prema njemu imati porota ovisi što će biti s njim sljedećih 20 godina, kolika mu zatvorska kazna prijeti.

I dok državni odvjetnik 17-godišnjaka pokušava prikazati kao čudovište koje je smišljeno sudjelovalo u ovom strašnom činu, njegova braniteljica shvaća da joj je glavna zadaća prikazati ga dječakom koji se našao u krivo vrijeme na krivom mjestu. Što je tu zapravo istina i što se tu zapravo dogodilo, ispostavit će se da je manje važno pošto nema konkretnih dokaza ni da je Steve sudjelovao u pljački, ni da je tamo bio slučajno. Praktički sve će ovdje ovisiti o dojmu koji će o njemu steći porota, a nesumnjivo je ovaj film i kritika američkog pravosudnog sistema u kojem su mnogi (posebno crnci) unaprijed osuđeni bez obzira bili krivi ili ne. Okupljena je ovdje i sasvim solidna ekipa pa tako Steveove roditelje glumce Jennifer Hudson i Jeffrey Wright, odvjetnica je Jennifer Ehle, a jedan od njegovih "partnera" u zločinu je John David Washington.

IMDB LINK 

Primjedbe