SUBURRA (2017-20,ITA) - 7/10

 


Pokazala se ova talijanska krimi serija inspirirana inače jako dobrim istoimenim filmom Stefana Sollime iz 2015. godine kao prilično razočaranje. Iskreno, nisam ni očekivao od "Suburre" da bude talijanska verzija "Žice", nego barem da bude na razini filma čijim događajima ona svojom radnjom zapravo i prethodi, no ispalo je da je ova serija koja se rastegnula do tri sezone prilično površna i neuvjerljiva. Čak dosta banalna, neživotna, nerealna, preočita s mnoštvom neuvjerljivih likova pa i glumom koja nije na razini koju čovjek očekuje kod ovakvih visokobudžetnih sadržaja. No, s obzirom da je serija "Suburra" snimana za Netflix na kojem sve pršti od sličnih dosta banalnih i neuvjerljivih serija te na jedan kvalitetan proizvod dođe njih 20 ili 30 koji takvi nisu, to zapravo i ne treba čuditi.

Naravno, bilo bi pogrešno reći da je "Suburra" loša serija. Ipak, neosporna je činjenica da se ova talijanska krimi serija o kriminalnom podzemlju i u nelegalne rabote u koje su upleteni i političari i crkvenjaci i biznismeni, ne može mjeriti s onim top serijama sličnog sadržaja. Od početka je tu priča dosta nategnuta i teško je povjerovati u sve to što se tamo događa, a u središtu pažnje na početku su tri mladića koji će pokušati preuzeti kriminalno podzemlje Rima. To su Aureliano Adami (Alessandro Borghi), član ne pretjerano moćne mafije iz obližnje Ostije, Spadino Anacleti (Giacomo Ferrara), brat šefa ciganske kriminalne organizacije iz Rima te Gabriele Marchilli (Eduardo Valdarnin), sin rimskog policajca i student koji je u tajnoj vezi s duplo starijom vatikanskom financijašicom Sarom Monaschi (Claudia Gerini).

Njih trojica će se posve slučajno susresti odmah u početku i uplesti u situaciju oko malverzacija s vatikanskim zemljištem u Ostiji na koju pravo polaže šef rimskog kriminalnog podzemlja i kontakt za sicilijansku mafiju u Rimu, Samuraj (Francesco Acquaroli). Kad shvati da se priča ne razvija onako kako je zamislio, Samuraj će korumpirati političara Amedea Cinagliu (Filippo Nigro) kako bi osigurao da atraktivna zemlja u okolici Rima uz Tirensko more pripadne njemu. Borba oko zemljišta, a poslije i za prevlast nad kriminalnom scenom u Rimu protegnut će se tako na tri sezone i ukupno 24 epizode, no sve se tu nekako stalno vrti u krug uz neke potpuno neuvjerljive, čak i bedaste transformacije likova.

Tako će recimo jedan član trijumvirata koji pretendira preuzeti kriminalnu scenu, na prijelazu u drugu sezonu - postati policajac! Bez obzira što je i sam u prvoj sezoni ubio neke ljude, bez obzira što je radio razne pizdarije, u roku od samo nekoliko mjeseci, on ne samo da će postati policajac, već i inspektor i zapovjednik u rimskoj policiji! Tu je i dosta nesuvisla priča oko političara kojeg u početku upoznajemo kao idealista, no vrlo brzo on odlučuje prijeći na mračnu stranu, pristaje raditi za mafiju te praktički preko noći od nebitnog tipa postaje jedan od važnijih rimskih političara. Tu je i šef kriminalne organizacije Samuraj kojeg svi znaju i s kojim se svi sastaju u pol bijelog dana na ulici, a ne treba zaboraviti ni često potpuno balane i glupe dijaloge koji zvuče kao da ih je pisao 13-godišnjak. Bila je "Suburra" ipak prilično razočaranje s obzirom na velika očekivanja, a sada mi ostaje serija "Gomorra" koja će valjda nešto spasiti obraz talijanskoj televizijskoj produkciji. 

IMDB LINK 

Primjedbe