TALK RADIO (1988,SAD) - 8/10


 

Barry Champlain (Eric Bogosian) je voditelj noćnog radijskog programa na postaji u Dallasu. Njegov beskompromisni i provokativni talk show s vremenom je postalo okupljalište najgorih od najgorih, nezamislivog ljudskog šljama koji pod okriljem anonimnosti misli da može raditi što hoće. Emisija se uglavnom sastoji od poziva iskompleksiranih i često potpuno poremećenih muškaraca i žena koje Barry potom dodatno provocira, izaziva, svađa se s njima i vrijeđa ih. Djeluje njegov talk show pomalo kao radio verzija "Noćne more" Željka Malnara, emisija koja se sluša samo kako bi prosječan slušatelj dobio to zadovoljstvo shvaćanja da postoje oni još puno gori od njega. No, Barryjeva emisija iznimno je popularna i velika radijska postaja se zainteresirala kako bi od njega napravila nacionalnu zvijezdu emitirajući njegov show od istočne do zapadne obale.

Paralelno s tim Barryju će početi stizati i ozbiljne prijetnje, a pozivi zaista najgoreg šljama i ološa, nacista, manijaka, luđaka i rasista samo će se povećavati i pojačavati. Sva ta mržnja, ogorčenost i primitivizam koje ovaj radijski voditelj upija i guta počet će ga sve više izjedati, a ujedno ćemo početi shvaćati da se on s godinama pretvorio u ciničnom ogorčenog autodestruktivnog mizantropa koji se zapravo hrani svom tom mržnjom i gadostima. Nakon nekog vremena kroz flashbackove ćemo saznati i kako je nekadašnji prodavač odijela pravog imena Barry Golden zapravo postao to što je danas i koliko ga je sve to zapravo koštalo. Shvaćat ćemo koliko Barry zapravo mrzi samog sebe i ono u što se pretvorio, no kao da ne može povući kočnicu i zaustaviti se, već samo sve jače stišće gas koji ga gura prema provaliji.

Režirao je "Talk Radio" u svom dinamičnom i modernom stilu proslavljeni američki filmaš Oliver Stone, a cijela priča je djelomično utemeljena na liku radijskog voditelja iz Denvera, Alana Berga, kojeg je 1984. godine ubio bijeli supremacist. Scenarij je napisao sam Bogosian, koji je prethodno polučio veliki uspjeh s istoimenom dramom. I Bogosian je zaista izvanredan kao jezičavi i nezaustavljivi radijski voditelj, liberalni Židov koji kao da si je zadao misiju za koju je unaprijed bio svjestan da je ne može dobiti. Misiju mijenjanja svijesti onih opskurnih tipova koji ga slušaju i koje neprestano provocira svojim lamentiranjem o ljudskim pravima, slobodama i stavovima od kojih svaki prosječni konzervativni Teksašanin jednostavno poludi. Premijerno je "Talk Radio" prikazan na festivalu u Berlinu gdje je Bogosian dobio Srebrnog medvjeda i za nastup i za scenarij, a priča je to koja je iznimno aktualna i danas.

IMDB LINK 

Primjedbe