THE HUMORIST (2019,RUS) - 6,5/10


 

Kako izgleda život komičara u totalitarnim društvima vjerojatno je jedno od bezbroj pitanja koje si nikad nisam postavio. Da nije ove fragmentarne drame djelomično inspirirane životom sovjetskog komediografa i pisca Borisa Arkadijeva koju je snimio dugometražni debitant Mihael Idov (jedan od scenarista izvrsnog "Ljeta" Kirila Srebrenikova), vjerojatno i dalje o tome ne bih razmišljao. No, da mi je kojim čudom ta bizarna misao pala na pamet, vjerojatno bih pretpostavio da mu je sudbina bila jako slična onoj koju je imao glavni lik ovog filma. Radnja "Yumorista" ili "The Humorist" odvija se osamdesetih godina, kada je Sovjetski savez već u terminalnoj fazi, a Arkadijeva upoznajemo dok odrađuje stand-up turneju.

Ovaj neuspješni pisac uspio se realizirati kao komičar i puni on dvorane i iznimno je popularan, no njegov stand-up show potpuno je drukčiji od onoga što u pravilu vidimo kod njegovih američkih kolega. Njegov nastup vrti se oko potpuno banalnog, čak i idiotskog skeča o nestašnom majmunu, a iako ništa od onog što Arkadijev priča uopće nije smiješno, publika umire od smijeha. Shvaćamo vrlo brzo da je sve to zapravo namješteno i da svi njegovi tekstovi prije nastupa moraju na inspekciju i doradu kod cenzorske komisije, a svaki njegov nastup budno prate KGB-ovci. Vrlo brzo nam postaje jasno da je Boris potpuno apatičan i da samo odrađuje ono što mora, no u sebi se grize jer je potpuni beskičmenjak koji je pregazio sve svoje ideale i prepustio se konformizmu.

Činjenica da ga sve to muči, počet će sve više utjecati na njegov život i na njegove odnose s prijateljima i obitelji, tim više jer i njegov sin tinejdžer ima punk-bend koji izvodi antikomunističke i antisistemske pjesme. Iz straha za vlastitu sigurnost i za sigurnost svoje obitelji, on se i dalje trudi da se što manje talasa, no svejedno stalno i sam upada u konflikte s agentima KGB koji ga stalno nadziru. Solidno je Idov u "Komičaru" uspio kombinirati sav taj realitet života u komunizmu s neizostavnim apsurdizmom koji prati takve situacije, a vrhunac apsurdizma kada će se izgubiti granice između realnog i nadrealnog, dogodit će se u drugoj polovici filma. Tada će usred noći na Borisova vrata pokucati dva korpulentna agenta KGB-a s naredbom da ga moraju odvesti na tajnu lokaciju na tajni zadatak.

IMDB LINK 

Primjedbe