VIOLETTE NOZIERE (1978,FRA) - 8/10


 

Sjajnu francusku glumicu Isabelle Huppert mnogi su zapazili tek u posljednjim desetljećima i to u ulogama najblaže rečeno uvrnutih perverznjakinja kao što su to bili njeni likovi u Hanekeovoj "Pijanistici" ili Verhoevenovoj "Elle". No, i od mladih dana ova izvanredna glumica očito je najbolje funkcionirala u sličnim ulogama. Takva je i njena Violette Noziere, glavna junakinja ovog mračnog trilera čija se radnja zbiva tridesetih godina 20. stoljeća u Parizu. I ovdje je Huppet naizgled hladna, manipulativna, potpuno bezosjećajna mlada žena, prava sociopatkinja u nastajanju, a za ovu ulogu zaslužila je i prvu veliku nagradu u karijeri, nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Cannesu. Film koji je slavni francuski novovalni filmaš Claude Chabrol snimio prema stvarnoj osobi bio je kandidat za Zlatnu palmu, a zanimljivo je kako mu je to bio prvi film prikazan u glavnom programu najglamuroznijeg festivala na svijetu.

Izazvao je ovaj film prilične kontroverze jer je Violette Noziere u stvarnosti bila osuđena na smrt zbog ubojstva vlastitog oca. U Chabrolovom filmu pratimo tako što će to prethoditi tom strašnom činu i što će to zapravo navesti Violette da počini nešto takvo. Pomalo u novovalnom stilu, naracija je ovdje nekako anarhična, kaotična, a Chabrol se i tu bavi nekim od svojih omiljenih tema - ubojstvima i mračnim tajnama francuske buržoazije. Violette u početku djeluje kao prosječna 17-godišnjakinja. Obavlja ona zadane kućanske poslove u malenom stanu u Parizu u kojem živi s roditeljima, no vrlo brzo postat će nam jasno da u njoj tinja neki mračni seksualni nagon. Doprinosi tome zasigurno i činjenica da praktički svake noći kroz tanke zidove sluša roditelje dok se jebuckaju, a njena opsjednutost seksom ubrzo će je nagnati da se po noći počne iskradati iz kuće. I krene se baviti prostitucijom!

I to ne iz financijske potrebe, već iz nekog čudnog hira, znatiželje, inata svojim konzervativnim roditeljima koji su uvjereni da imaju uzornu kćer koja baš poput njih sanja o dobroj udaji. Neće oni dosta dugo shvatiti što se to zapravo događa djelomično jer su tupavi i žive u nekom svom balonu, a djelomično zato što su razmazili svoju kćer za koju su uvjereni da je svetica. Činjenica je da su odnosi u ovoj obitelji iznimno čudni, a roditelji će postati sumnjičavi prema Violette kada saznaju da je pokupila sifilis. No, da se nešto zbilja bolesno događa u ovoj kući postat će nam jasno kada i ostali ukućani shvate da boluju od sifilisa. Nakon što otruje roditelje, Violette će se hladno braniti da je to učinila jer ju je otac godinama seksualno zlostavljao, a jasno da će ovaj slučaj biti jedan od onih koji će francuski mediji potanko pratiti.

Pokazala se ova priča kao jedna od onih koje su kao stvorene ne samo za Chabrola, majstora uvrnutih tema o ljudskoj opsesiji, već i za Huppert. Uspjela je Huppert koja je tada bila u ranim dvadesetima fantastično izgraditi lik djevojke sposobne manipulirati ljudima u dugom vremenskom razdoblju. Zaista je ova francuska glumica impresivna u tako kompleksnoj ulozi. Njena Violette kao da se na tako apsurdan i nezamisliv način odlučila pobuniti protiv svega onoga što je okružuje i živjeti onako kako je sama zamislila.

IMDB LINK 

Primjedbe