A TASTE OF HUNGER (2021,DAN) - 6,5/10


 

U moru izlizanih fraza postoji i ona da ljubav kreće kroz želudac, a toga se očito drži i par iz ove danske romatične drame. Carsten (Nikolaj Coster - Waldau i dalje najpoznatiji kao Jamie Lannister iz "Igre prijestolja") je masteršef iz Kopenhagena i vlasnik mondenog restorana, a Maggi (Katrine Greis-Rosenthal) je njegova supruga koja je u mužev restoran investirala svo obiteljsko naslijeđe. I pratimo tako u filmu koji je napisao i režirao Christoffer Boe (Reconstruction, Journal 64) jedan dan u njihovom životu. I to ne bilo koji dan i noć, već dan u kojem bi u njihov restoran trebao inkognito stići recenzent iz Michelina i odlučiti zaslužuje li njihov restoran famoznu zvijezdicu.

Naracija je tu postavljena nelinearno pa tako paralelno pratimo i njihovu priču. Od trenutka kada su se upoznali desetak godina ranije, do raznih uspona i padova te svega što su zapravo morali žrtvovati i što su sve riskirali kako bi zaslužili tu zvjezdicu. Priču je Boe podijelio u nekoliko poglavlja koja su nazvana slatko, kiselo, slano, masno i ostalo što Carsten obično kombinira kako bi kreirao svoja supermoderna jela. Odmah nam je jasno da je on jedan od onih potpunih perfekcionista, zanesenjaka koji kuhanje gotovo pa pokušava pretvoriti u umjetnost. Maggi mu je tu podrška, no jasno nam je da u njihovom odnosu puno toga ne štima, a kao da se i oni samozavaravaju tješeći se da će sve između njih opet biti dobro kao što je nekoć bilo jednom kad stigne zvjezdica.

I snimljena je ova ipak osrednja romantična drama stilizirano, modernistički, baš kakva je i hrana kakvu spravlja ovaj kuhar koji je zanat izučio u Japanu. Pozadinska priča je pomalo fragmentarna i kroz nekoliko epizoda iz njihovog života saznajemo sve o njima. "A Taste of Hunger" ili "Smagen af sult" u originalu jedan je od filmova koji kreću dobro, no s vremenom kao da se počnu ispuhivati i padati u kvaliteti te prema kraju to odlazi u pretjeranu melodramatiku. Svejedno, imao je ovaj film tri nominacije u izboru za danski film godine (originalni scenarij, make-up i specijalni efekti), no niti jednu nije uspio potvrditi.

IMDB LINK 

Primjedbe