BEST SELLERS (2021,SAD) - 6,5/10


 

Veteran Michael Caine u solidnoj je formi u ulozi starog i zaboravljenog pisca kojeg će nakon više desetljeća ponovno zabljesnuti svjetla pozornice, no ni on ne izdiže ovu humornu dramu iznad prosjeka. Sve je tu nekako previše očekivano, predvidivo, već viđeno, a opet na kraju nekako nepotrebno zašećereno, no upravo Caine, ali i također solidna Aubrey Plaza drže "Best Sellers". Plaza je Lucy Bainbrdige, mlada žena koja je od oca naslijedila nekoć uglednu izdavačku kuću u New Yorku. No, otkako je ona postala glavna ništa joj ne ide od ruke. Što god objavi uopće se ne prodaje, dugovi se gomilaju, a potencijalni interesenti za preuzimanje kompanije stalno joj kucaju na vrata. Već pomalo očajna, Lucy će shvatiti da je njen otac još prije 45 godina potpisao ugovor s nekoć slavnim piscem Harrisom Shawom (Caine), koji je prvim romanom zabljesnuo, a potom jednostavno nestao.

No, još tih davnih dana potpisao je on ugovor prema kojem je uz knjigu dužan odraditi i promotivnu turneju, a Lucy će starog, pijanog, čangrizavog djeda izvući iz rupe u kojoj živi i pokušati profitirati na njegovoj staroj slavi. Naravno da on negdje pod prašinom drži roman koji je odavno napisao i koji će Lucyjna izdavačka kuća objaviti, no jednom kad krenu na turneju, pretvorit će se to u potpuni fijasko. Barem u početku. Harris će stalno sabotirati Lucyjne pokušaje promocije, izazivat će skandale, kao da će se dodatno truditi da sve propadne. Ipak, njegovo bizarno i divlje ponašanje dovest će ga do kultnog statusa, a s obzirom da je priča tu dosta predvidiva i sentimentalna, lako je pretpostaviti kako bi to moglo završiti.

Najbolji trenuci filma su svakako oni u kojima se Lucy i Harris nadmudruju, kada stari čangrizavi i vječno pijani pisac koji prkosi svima, namjerno izaziva i kreira skandale. No, shvatit ćemo nakon nekog vremena da se iza tog njegovog bijesa na cijeli svijet skriva nešto puno dublje, a ubrzo će on i Lucy ipak razviti odnos kao da su djed i unuka. No, neće taj odnos biti tako jednoznačan i jednostavan, posebno kad saznamo neke godinama skrivane tajne zbog kojih je Harris nekoć i izabrao skrivanje od svijeta umjesto literarne slave. Nije to bilo tako slabo, no imali smo već prilike gledati i puno boljih i originalnijih filmova na sličnu temu o zaboravljenim starim piscima koji će ponovno doći u žižu javnosti.

IMDB LINK 

Primjedbe