DOMINA (2021-23,GBR-ITA) - 7/10


 

Domina iz naziva serije snimljene u britansko - talijanskoj produkciji je Livija Drusila, supruga prvog rimskog cara Augusta i kćer uglednog rimskog senatora, tribuna i vojnog zapovjednika iz vremena kasne republike, Marka Livija Druza. U "Domini" u početku pratimo razdoblje od atentata na Julija Cezara i desetljetnu borbu za prevlast između raznih frakcija, a ujedno su to i posljednje godine Rimske republike da bismo potom saznali kako je izgledao život za vrijeme vladavine Augusta. No, s obzirom da je glavna junakinja žena, i to itekako moćna žena, ispričana je ova povijesna drama o starom Rimu iz ženske perspektive i u najkraćim crtama bi se "Dominu" moglo opisati kao "Kućanice" susreću "Igru prijestolja". Livijin život pratimo od mladosti pa sve do njenog uspona na poziciju najmoćnije žene Rimskog carstva, a vidjet ćemo kako se ona te titule dokopala manipulacijama, prijevarama, spletkarenjem, razvodima, brakovima pa i ubojstvima, ali i neizbježnim valjanjem po krevetima.

Tako će se i Livija od naivne djevojke (Nadia Parkes) pretvoriti u beskrupuloznu ženu (Kasia Smutniak) koja je zahvaljujući ljepoti, inteligenciji, ali i prirodnom instinktu za preživljavanje postala najmoćnija žena carstva. Može se mnogo toga saznati o uređenju kasne rimske republike i ranog carstva i kako je ta ogromna drevna držala koja se prostirala gotovo cijelim tada poznatim svijetom funkcionirala. Vidimo da nije tu bilo puno ljubavi, već su, barem kada su ti plemenitaši u pitanju, prevladavali isključivo interesi te kako su glavne zanimacije bile spletkarenje, organiziranje dogovorenih brakova te kako su otrovi radili punom parom. Naravno da ima tu, zasigurno, dosta dramatiziranih dijelova jer ipak je ovo igrana serija, a ne dokumentarac, no činjenica je kako je fino pogođen duh starog Rima, načina na koji se tada živjelo i svega što ide.

Mora se priznati da su autori uspjeli odlično rekreirati stari Rim i okolicu otprije dvije tisuće godina, a autentično djeluju i kostimi za koje je zaslužna Gabriella Pescucci, dobitnica Oscara za Scorseseovo "Doba nevinosti". Fino se gledatelj upoznaje i s borbom između republikanaca i onih (poglavito Augusta i njegove klike) koji su željeli, na koncu i uspjeli, od Rima stvoriti carstvo i dokinuti dotadašnje uređenje. No, glumački, režijski i dramaturški ipak nije "Domina" jedna od onih kvalitetom vrhunskih serija i nerijetko to zaista odlazi u vode gotovo pa sapunice koja se odvija za vrijeme starog Rima. Naravno da ima ova serija i svojih dobrih strana tako da na kraju ipak zaslužuje prolaznu ocjenu, a u istom ritmu i stilu sve se nastavlja u drugoj sezoni kada će Livia spletkama pokušati osigurati da netko od njezinih sinova bude sljedeći rimski car.

IMDB LINK 

Primjedbe