EL BUEN PATRON / THE GOOD BOSS (2021,ŠPA) - 8/10


 

Javier Bardem u vrhunskoj je formi u duhovitoj, ciničnoj i iznimno aktualnoj komediji Fernanda Leona de Aranoe (Mondays in the Sun, Loving Pablo, A Perfect Day). U ovoj korporativnoj satiri koja je imala rekordnih 20 nominacija za španjolsku nacionalnu filmsku nagradu Goya (osvojila ih šest, među njima i najvažnije, za najbolji film, režiju, scenarij i glavnog glumca), Bardem je Blanco, vlasnik obiteljskog poduzeća čija je tvornica vaga ušla u uži krug kandidata za dobivanje prestižne nagrade za uspješnost. Ta nagrada osim prestiža, jamči i dodatne benefite poput prednosti pri novcu iz nacionalnih i europskih fondova, a pratimo u ovoj majstorskoj komediji tjedan dana iščekivanja komisije koja bi trebala odlučiti tko će odnijeti nagradu.

Blanco je jedan od onih potpuno stereotipnih današnjih industrijalaca. Svima on priča da su svi njegovi radnici jedna velika obitelj i da su njegova vrata otvorena svima ako imaju neki problem, no bez imalo ustručavanja on će iste te radnike baciti na ulicu i dati im otkaz. Vidi on sebe kao velikog altruista i dobročinitelja koji čini neviđeno dobro samim time što zapošljava ljude. Dobar je on s gradonačelnikom koji njemu i ženi šalje karte za balet u svečanoj loži, dobar je i s vlasnikom lokalnih novina kojem svako malo šušne poneki oglas kad novinari nešto počnu njuškati. U sve se on miješa, sve mora znati i sve pokušava riješiti pa i obiteljske probleme svojih zaposlenika, a tjedan dana iščekivanja komisije za ovog tipa pretvorit će se u potpuni kaos.

Nizat će se jedan problem za drugim, a sve će početi kad radnik kojeg je odmah na početku otpustio počne štrajkati i prosvjedovati ispred ulaza u tvornicu. Njegov prvi suradnik uvjeren je da ga žena vara i da će ga ostaviti zbog čega pati posao, a tu je i mlada stažistica u odjelu marketinga koja mu je zapela za oko ni ne znajući tko je zapravo ona. Iako se čini da se situacija oko njega steže i da se sve raspada, prefrigani i snalažljivi Blanco pokušat će sve to nekako preokrenuti u vlastitu korist i profitirati u ovoj briljantnoj satiri koja duhovito, ali i nimalo pogrešno pokazuje kako funkcionira ta mašina. Kako se priča razvija, "El buen padron" je sve bolji i bolji, a Leon de Aranoa još jednom je potvrdio da je izvanredan scenarist.

Bio je ovo treći Bardemov nastup u De Aranoinom filmu, a španjolski glumac kojeg ponajviše pamtimo po nekim puno mračnijim, dramskim ulogama, pokazao je da se izvanredno snalazi i u klasičnoj komediji. Nosi na svojim plećima Bardem cijelu ovu priču i jednako koliko je njegov lik zapravo lijgav, toliko je užitak i gledati ga kako upada iz jedne u drugu naizgled bezizlazne situacije te se pokušava izvući iz nje. Na duhovit i iznimno ciničan način u "Dobrom šefu" De Aranoa gotovo pa kirurški precizno prikazuje na koji način funkcionira današnji sustav i kako tipovi poput Blanca u njemu sjajno balansiraju i plivaju, a bio je ovaj film ujedno i jedna od najboljih komedija u zadnjih nekoliko godina.

IMDB LINK 

Primjedbe