GOMORRA (2014-21,ITA) - 8,5/10


 

Još otkako je 2006. godine objavio knjigu "Gomorra" o napuljskoj mafiji Camorri, talijanski pisac Roberto Saviano živi pod policijskom zaštitom i stalnim prijetnjama smrću. No, to ga ne zaustavlja da i dalje obrađuje ovu tematiku, a nekoliko godina nakon što je 2008. godine Matteo Garrone snimio film po knjizi, počela se emitirati i istoimena serija. Rastegnula se serija "Gomorra" na pet sezona od 2014. do 2021. godine i sjajno ovdje vidimo na koji način funkcionira ta mafijaška mašina u kvartovima Napulja. Prije "Gomorre" pogledao sam ipak dosta razočaravajuću seriju "Suburra" i ove dvije serije ne mogu se nikako mjeriti.

Iako i "Gomorra" ima određenih problema (najveći je što se poslije nekog vremena sve tu krene pomalo vrtiti u krug), daleko je to kvalitetnije pa i realnije, razrađenije i sveobuhvatnije. Bez obzira što je "Gomorra" imala priliku postati napuljska verzija "Žice", vjerojatno najbolje serije ikada koja se bavila ovom tematikom, ali u tome ipak nije uspjela, zastrašujuća je i šokantna ovo saga o tome kako funkcionira ta kriminalna organizacija s juga Italije. Nije baš da sam neki stručnjak za mafiju, ali ako se ne varam Camorra se od sicilijanske Cosa Nostre razlikuje po tome što tu nema klasične piramidalne strukture. Nema u napuljskoj Camorri jednog klasičnog dona koji vlada cijelom organizacijom, već je struktura horizontalna. Svi ti klanovi funkcioniraju zasebno jedan od drugoga i česte su borbe za prevlast i teritorij.

Tako u početku upoznajemo klan Savastano kojim vlada stari don Pietro (Fortunato Cerlino), a njihov je teritorij napuljska čevrt Secondigliano. Nakon što Pietro završi u zatvoru, počet će borba za prevlast između stare garde u klanu i novih, mladih, još okrutnijih i krvoločnijih lavova koje predvodi njegov sin Gennaro (Salvatore Esposito). Tu je i Ciro Di Marzio (Marco D'Amore), važan član klana Savastano, a tijekom cijele serije pratimo borbe za prevlast na području Napulja. Priča će se vrlo brzo iz Secondigliana preseliti i u ostale dijelove Napulja te ćemo malo, po malo shvaćati na koji način to funkcionira.

Stvarat će se razni savezi i raskidat će se oni u krvi. Razni klanovi pokušat će preuzeti kontrolu nad dijelovima grada, spletkarit će i raditi jedni drugima o glavi da bi im na tome pozavidjeli i gospodin i gospođa Macbeth. I nema tu kraja. Jedan don je ubijen i odmah se tu nađe nekoliko novih pretendenata na njegovu poziciju. Brutalan je to i iznimno okrutan svijet u kojem nema ni trunčice milosti, a sjajno je što nitko od likova tu zapravo nije siguran i vrlo brzo postaje nam jasno da baš svatko tu u bilo kojem trenutku može biti ubijen. Dobar je i koncept što je u pojedinim epizodama priča ispričana iz perspektive nekog naizgled potpuno nebitnog lika, a time se samo proširuje perspektiva.

Uz ovu seriju postaje nam jasno da je mafija dio života u Napulju i da je te dvije riječi gotovo nemoguće razdvojiti jer vidimo koliko je to duboko ukorijenjeno te da se praktički ništa ondje ne može učiniti bez dozvole ili uz odobravanje neke od mafijaških organizacija. Vidimo i nažalost kako su svi ti kriminalci, dileri, gangsteri, hladnokrvni ubojice ovdje zapravo uzori klincima iz siromašnih četvrti te kako je to sustav koji ima svoja pravila i zakone. Sustav je to kojeg vodi pohlepa i želja za moći i začarani je to krug iz kojeg nema izlaza i kojem nema kraja. Do kraja je sve to sjajno zaokruženo, cinična, brutalna i šokantna gangsterska saga o užasavajućem polusvijetu u kojem je cijena života jako, jako mala.

IMDB LINK 

Primjedbe