I WAS A SIMPLE MAN (2021,SAD) - 6,5/10


 

Masao je stanovnik Havaja podrijetlom Japanac, starac koji saznaje da mu se bliži kraj. Iako mu liječnik govori da bi mu bilo pametno ostaviti se cigareta i pića, ovaj šutljivi dugokosi sijedi starac s brkovima poput Sama Elliotta, odmah po izlasku iz ordinacije pali pljugu i odlazi na pivo. Djeluje on kao da se pomirio sa sudbinom i da je smrt nešto što je odavno čekao. No, problem je što ti posljednji dani za njega i nisu previše ugodni i potreban mu je netko tko bi se brinuo za njega pošto više ne može biti san. No, njegov mlađi sin Mark psihički je bolesnik, kćer Kati još davno se posvađala s ocem, a stariji sin Henry je negdje daleko i nema snage za onemoćalog oca.

Na kraju će u ruralno tradicionalno havajsko seoce stići Masaov unuk Gavin, a kako se starom bliži kraj, kao da će mu sve više društvo postajati i duhovi iz prošlosti. Kako će vrijeme prolaziti, Masao će, a i mi skupa s njim, sve više odlaziti u prošlost i saznat ćemo njegovu životnu priču, a ova naturalistička, pomalo meditativna drama može se gledati i kao na simboliku za jedan svijet koji nestaje. Scenarist Christoper Makoto Yogi u starom Masau kao da je personificirao stare Havaje, divljinu, mir, tišinu i spokoj koji nestaju dok članovi njegove obitelji simboliziraju nove, moderne Havaje koji postaju sve sličniji ostatku urbaniziranog, izgrađenog i modernog svijeta.

Skupa s Masaom kao da nestaje i taj pomalo mistični i egzotični svijet starih Havaja u kojima su se miješale sve moguće kulture. Prekrasnu prirodu, tropske šume i divljine sve više zamijenjuju beton, asfalt i neboderi, a baš kao što Masao nema snage i volje više se boriti za život, tako i simbolički kao da su stari i tradicionalni Havaji potpisali bezuvjetnu kapitulaciju pred modernošću. Film je to snimljen pomalo u lirskom, elegičnom stilu, vizualno impresivna i melankolična meditacija u kojoj se prošlost i sadašnjost počinju stapati, baš kao što, bit će, nestaju granice između zbilje, snova i uspomena kod starog i izmučenog čovjeka kada mu se bliži kraj.

IMDB LINK 

Primjedbe