LEAVE NO TRACES (2021,POLJ) - 9/10


 

Još jedan sjajan film snimljen prema istinitim događajima stiže nam iz Poljske. Bio je "Leave No Traces" i poljski kandidat za Oscara, a "Zeby nie bylo sladów" u originalu vodi nas u 1983. godinu i upoznaje sa strašnom i tragičnom pričom iz razdoblja kada su tamošnje komunističke vlasti nakon prosvjeda Walesine Solidarnosti uvele izvanredno stanje. Mladi poljski filmaš Jan P. Matuszynski predstavio se 2016. biografskom dramom "The Last Family" o umjetničkoj obitelji Beksinski koja mu je donijela nagradu za otkriće godine, a već ovom povijesnom dramom ovaj talentirani filmaš za kojeg ćemo sigurno još čuti, probio se do glavnog programa festivala u Veneciji.

Pomalo na tragu filmova kakve je snimao Costa Gavras, "Leave No Traces" je jedna od onih velikih i važnih političkih, a ujedno i osobnih drama koja se bavi stvarnim događajima i stvarnim ljudima. Odlučio se Matuszynski pozabaviti strašnim događajem iz 1983. godine kada je poljska policija nasmrt pretukla maturanta Grzegorza Przemyka i čudovišnim metodama kojima se sve to pokušalo zataškati. Grzegorza i njegovog koju godinu starijeg prijatelja Jureka (Tomasz Zietek) usred bijela dana pokupila je policija jer kod sebe nisu imali osobne iskaznice. Obojica su fino dobili po bubrezima u policijskoj postaji i to samo onako kako policija zna, da ne bude vidljivih tragova na tijelu.

Potom su ih samo izbacili na ulicu, a kad je Grzegorz kasnije i stigao u bolnicu, spremili su ga na psihijatriju jer su pretpostavili da je pijanac. Nakon što je pušten kući, Grzegorz je umro u krevetu od unutarnjih krvarenja, a za slučaj su vrlo brzo saznali strani dopisnici u Poljskoj i nastao je veliki skandal. Policajci su na smrt pretukli mladića, a sada treba to nekako zataškati i prebaciti odgovornost na nekoga drugoga. No, otežavajuća okolnost za vlast je što postoji svjedok spreman otkriti sve ono što je vidio, a dodatni problem je što nesretni mladić dolazi iz obitelji disidenata i članova Solidarnosti te se na njegovom sprovodu okupilo više desetaka tisuća ljudi i pretvorilo se to u spontani prosvjed protiv totalitarnog režima.

Umjesto da ste osudili nekoliko sadista iz policije i na njih prebacili odgovornost, sada ste si napravili potpuni cirkus, sjajno će poentirati državni tužitelj koji će uskoro biti smijenjen s ovog slučaja, a cijeli postupak vrlo brzo pretvorit će se u užasavajuću farsu. Cijeli policijski, vojni i pravosudni aparat te tajne službe bit će upregnuti kako bi se odgovornost za smrt mladića prebacila na nekog drugoga, a sjajno je prikazano ovdje na koji način je funkcionirao taj užasavajući totalitarni režim na izdisaju. Ucjene, prijetnje, zastrašivanja, podmetanja, prokazivanja, okretanje članova obitelji jednih protiv drugih, sav arsenal prokušanih metoda bit će upotrijebljen kako bi se izvelo neizvedivo.

Sve što se može upotrijebiti u jednom takvom sustavu da se zastraši i zaustavi ključni svjedok, bit će upotrebljeno, a "Leave no Traces" je sjajna povijesna drama koja na šokantan i stravičan način pokazuje kako je to izgledalo kada se moćni državni aparat obruši na običnog čovjeka. Film je to snimljen u pomalo staromodnom štihu i sve je tu zaista odrađeno na najvišoj mogućoj razini. Od glumaca koji su iznimno kvalitetni (okupio je Matuszynski tu niz poznatih glumaca poput Aleksandre Konieczne, Andrzeja Chyre, Tomasza Kota i Roberta Wieckiewicza) pa do vrhunskog produkcijskog dizajna i preciznog prikaza određenog vremena, prostora i povijesnih okolnosti.

IMDB LINK 

Primjedbe