LITTLE CHILDREN (2006,SAD) - 10/10


 

Amerikanac Todd Field još jedan je iz plejade ne pretjerano uspješnih i poznatih glumaca koji se prometnuo u iznimnog scenarista i režisera. Nakon što je još od sredine osamdesetih glumio uglavnom epizode u raznim filmovima i serijama, Field je 2001. snimio kvalitetni "In the Bedroom", pet godina poslije "Little Children", a potom je jednostavno - nestao. No, i s ova dva dugometražna filma Field zaslužuje sve pohvale i ukupno su ova dva filma imala osam nominacija za Oscara. "Little Children" od toga tri - Kate Winslet za najbolju glumicu, Jackie Earl Haley za sporednog glumca te Field i Tom Perrotta za adaptirani scenarij prema istoimenom Perrottinom romanu iz 2004. godine.

Mračna je to priča o životu u predgrađu Bostona čija će se idila narušiti kada se ondje doseli pedofil Ronny (Haley) koji je upravo izašao iz zatvora. Ovo idila ne treba se shvatiti doslovno jer tipično je to predgrađe u kojem gotovo svi guraju nos u tuđe poslove i tuđe živote, a svoje živote trude se predstaviti besprijekornim i uzornim. Prema van naizgled relativno skladno djeluju i životi Sarah (Winslet) i Brada (Patrick Wilson). Sarah je domaćica koja odgaja trogodišnju kćer Lucy i priprema doktorat dok njen muž Richard radi u marketingu. Brad je pak nezaposleni otac četverogodišnjeg Aarona koji nikako da položi pravosudni ispit, a njegova žena Kathy (Jennifer Connely) radi kao televizijska dokumentaristica.

Slučajno će se oni upoznati na dječjem igralištu, početi provoditi sve više vremena skupa i sve to će voditi izvanbračnoj avanturi. I dok je Sarah digla ruke od muža ovisnika o internet pornografiji, Brad kao da se pokušava oduprijeti nagonima, no iz u početku uzornog muža, sve više on kao da će početi maštati i zamišljati kako je to bilo lijepo nekoć dok nije imao nikakvih obveza. Sprijateljit će se on s bivšim policajcem Larryjem (Noah Emmerich) te će se priključiti policijskoj football momčadi, a ogorčeni Larry frustracije će stalno ispucavati iživljavajući se na Ronnyju. Iako nam je jasno da je Ronny bolesni i poremećeni tip kojem očigledno nema pomoći, Larryjevo iživljavanje na njemu prijeći će sve granice, a paralelno s time potpuno će se razbuktati romansa između Sarah i Brada.

Film je to o prividima. O prividima idealnih života i o ljudima koji kao da se osjećaju nekako zarobljeni u svojim životima i željeli bi to promijeniti, no jednostavno ne znaju kako. S druge strane, oni kao da su se uljuljkali u sigurnost tih svojih svakodnevnih života i letargiju, a susret na dječjem igralištu kao da će i Brada, a posebno Sarah potpuno izbaciti iz balansa. Odjednom kao da će oni odlučiti riskirati sigurnost koju imaju i koju im nude njihovi životi, no pitanje je uopće ima li izlaza ili je sve to samozavaranje. Priče o aferi Sarah i Brada odvijat će se nekako paralelno s rubnom pričom o pedofilu koji je stigao u susjedstvo, tipu čije se prisutnosti svi mještani zgražaju i kojeg njegova mama pokušava promijeniti iako će nam postati jasno da je njegovo stanje patološko.

Pa iako smo svjesni da je Ronny bolesnik kojeg nitko normalan ne bi želio u svojoj blizini, uspio je Field postići da sve važne likove ovdje pa tako i njega, barem donekle možemo shvatiti i spoznati tu bol koju stvara zarobljenost u vlastitom životu. Ta nemogućnost da pobjegnu sami od sebe i da se prepuste nagonima za koje su svjesni da im ne mogu donijeti ništa dobrog i da je sve to kratkotrajni otklon od zacrtane svakodnevice. Pomalo na tragu "American Beauty" i ovaj film nudi zanimljiv i iskren uvid unutar domova tipičnog američkog predgrađa u kojem očito gotovo svaka kuća skriva neku mračnu i tužnu priču.

IMDB LINK 

Primjedbe