MY DARLING CLEMENTINE (1946,SAD) - 8/10


 

Wyatt Earp jedna je od najvećih ikona Divljeg zapada i gotovo je nemoguće pobrojati sve filmove koji su snimljeni po njegovom liku i djelu. Legendarni kockar i šerif kojeg najbolje pamtimo po obračunu kod OK korala, poživio je dovoljno dugo (rođen 1848., umro 1929.) da i za njegovog života počnu snimati filmove o njemu. Doduše, u serijalu "Wild Bill Hickok" iz 1923. godine koji je snimio njegov prijatelj William Hart, bio je on tek jedan od sporednih likova. Zato je vrlo brzo nakon smrti on postao prototip junaka Divljeg zapada, pravednika i mirotvorca čiji je lik korišten na desetke puta u ovih posljednjih gotovo pa stotinu godina. U ulozi Wyatta Earpa okušali su se Randolph Scott, Burt Lancaster, James Garner, Kurt Russell i Kevin Costner, a u klasičnom westernu Johna Forda uloga legendarnog šerifa pripala je Hernyju Fondi.

Doduše, Wyatta i ostalu braću Earp na početku "My Darling Clementine" upoznajemo kao kauboje koji gone stoku od Kanzasa gdje je Wyatt u Dodge Cityju šerif prema Kaliforniji. Putem će ih presresti lokalni silnik Clanton i njegovi sinovi zahtjevajući da im proda stoku, a kada Wyatt to odbije i zaputi se u obližnji gradić Tombostone, najmlađeg brata Jamesa ostavit će da čuva stoku. Shvatit će Earpovi ubrzo ne samo da je Tombstone grad u kojem nema šerifa i u kojem ne vladaju zakoni, već zakoni jačeg i bržeg na revolveru, već da je netko ubio najmlađeg brata i ukrao im stoku.

Kao svaki pravi kauboj, Earp će potražiti krivca i pripremiti mu osvetu, a u međuvremenu će u lokalnom saloonu upoznati podjednako ikonskog lika s Divljeg zapada, Doca Hollidaya (Victor Mature), liječnika koji boluje od tuberkuloze, a ujedno je on i podjednako brz na revolveru i poznat po tome po cijelom Zapadu. Priča o obračunu kod OK korala vjerojatno je dobro poznata svima pa i oni koji baš i ne vole westerne su vjerojatno čuli za nju, a iako danas ovaj western s danas poznatom pričom, doduše začinjenom natruhama romanse, možda djeluje pomalo arhaično, smatra ga se jednim od kanonskih primjera ovog tipičnog američkog žanra.

IMDB LINK

Primjedbe