PRIVATE DESERT (2021,BRA) - 8/10


 

Brazilski kandidat za Oscara pokazao se kao pravo iznenađenje i to u pravom smislu te riječi. I po kvaliteti, ali i po razvoju događaja pošto sam, po dobrom starom običaju, gledanju "Deserto Particular" ili "Private Desert" iznimno produktivnog brazilskog filmaša Alyja Muritibe pristupio bez ikakvog prethodnog informiranja o radnji. Film je to koji skriva mnoga iznenađenja i podsjetio me po temi pomalo na jedan kultni britanski film s početka devedesetih čije ime neću otkriti kako ne bih zaspoilao radnju, a s glavnim protagonistom otputovat ćemo ovdje s juga na sjever Brazila. Na put dug gotovo dvije tisuće kilometara na koji je policajac Daniel (Antonio Saboia odnosno Forasteiero iz Bacaraua te Dimas iz serije Mechanism) krenuo kako bi pronašao djevojku koju je upoznao putem društvenih mreža.

Već u uvodnim scenama ovog tipa u kasnim tridesetima ili ranim čerdesetima s gipsom na desnoj ruci vidimo kako se putem WhatsAppa dopisuje s nekom djevojkom. Šalje ona njemu gole slike pa šalje i on njoj i djeluje Daniel potpuno zaluđeno misterioznom Sarom koju nikad nije vidio u živo. Ona kao da je jedina svjetlost u njegovom životu jer Daniel je u dosta lošoj situaciji. Suspendiran je i protiv njega se vodi sudski postupak jer je teško ozlijedio policijskog regruta tijekom vježbe te je postao glavna vijest na portalima. Brine se on i za starog i dementnog oca, nekadašnjeg časnika u brazilskoj vojsci u čemu mu povremeno pomaže polusestra studentica koja će ga šokirati otkrićem da je u vezi s djevojkom.

Djeluje Daniel kao tipični macho tip koji honorarno radi kao izbacivač u diskaču, a perspektiva mu je nikakva. Srećom tu je Sara, no kada mu se ona jednog dana prestane javljati, Daniel će se potpuno pogubiti. Sjest će u auto i zaputiti se iz velegrada Curitibe (ne bi čovjek vjerovao, ali ovaj ne tako poznati brazilski grad ima dva milijuna stanovnika) prema provincijskoj unutrašnjosti pokrajine Sobradinho gdje navodno živi Sara. Čvrsto je odlučio pronaći je naivno vjerujući da će ga djevojka koja ga nikad nije vidjela dočekati raširenih ruku i da će, baš kao u njegovim fantazijama, započeti veza i ljubav kao iz filmova. No, "Private Desert" nije jedan od takvih filmova, a pokazat će se da je ponekad neke fantazije i čežnje bolje ostaviti neostvarenima i u sferi fantazije.

Svejedno, tijekom potrage Daniel će doživjeti potpunu transformaciju i kao da će ondje proći proces samospoznaje, pomirenja s vlastitom sudbinom i prihvaćanja života onakvog kakav je. Kada se priča iz grada koji kao da je gušio glavnog lika preseli u provinciju, potpuno će se promijeniti i emocija, ugođaj i stil ovog itekako kvalitetnog filma. Muritiba je priču strukturirao jako zanimljivo i mudro jer u drugoj polovici filma cijelu situaciju više ćemo pratiti iz perspektive Sare. Premijeru je "Private Desert" imao u autorskom tjednu festivala u Veneciji gdje je dobio i nagradu publike i zaista je to iznimno zanimljiva, šokantna, ali i emotivna kombinacija sentimentalne drame i filma ceste smještena u iznimno okruženje sa kvalitetnim i životnim likovima.

IMDB LINK 

Primjedbe