ROADS (2019,NJE-GBR) - 6/10


 

Nijemac Sebastian Schipper još 2015. godine se predstavio impresivnom krimi dramom "Victoria". Uzbudljiva priča o mladoj Španjolki u Berlinu i noći koja će joj promijeniti život snimljena u jednom neprekidnom kadru izabrana je za najbolji njemački film godine, a Schipperu je donijela i nagradu za najboljeg režisera godine. Imala je "Victoria" i tri nominacije u izboru za europski film godine (film, režija i Laia Costa za najbolju glumicu) i dugo se čekalo što će sljedeće snimiti ovaj Nijemac koji je u svijet filma ušao kao glumac da bi se naknadno počeo baviti pisanjem i režijom. Nažalost, njegov sljedeći film snimljen u njemačko - britansko - francuskoj koprodukciji je ipak značajan korak unatrag jer kombinacija pustolovne drame i coming of age filma "Roads" ispala je sve ono što "Victoria" nije bila.

Film nakrcan stereotipima, preopćenitim i očekivanim situacijama koji se nije uspio izdići iznad prosjeka. Uz to, "Roads" mi je išao na živce i jer je pomalo moralizatorski, docirajući i ne bi to bilo toliko problematično da priča tu nije toliko ziheraška i konvencionalna, bez minimalnog rizika, da se slobodno može reći da je Schipper ovaj puta "omašio ceo fudbal". Priča tu kreće kada mladi Englez Gyllen (Fionn Whitehead koji se predstavio u Nolanovom "Dunkirku", a potom i u sf trileru "Voyagers") ukrade očuhov kamper nakon svađe s obitelji tijekom proslave njegovog 18. rođendana na izletu u Maroko. Gyllenu će se putem pridružiti njegov vršnjak William (Stephane Bak), izbjeglica iz Konga, a obojici je cilj dokopati se Francuske. Gyllen želi posjetiti svog oca Paula (Ben Chaplin) koji živi s novom djevojkom, a William želi pronaći starijeg brata koji je ranije pobjegao iz Konga i pretpostavlja se da je završio u Calaisu.

No, problem je što William nema dokumente, a Gyllen nema vozačku dozvolu tako da će već sam prelazak granice iz Maroka u Španjolsku biti dosta problematičan. U tome će im pomoći sredovječni njemački hipi (Moritz Bleibtrau), no ispostavit će se da ima on neke druge planove i ideje jer će im odmah u Španjolskoj on ukasti isti taj kamper. I krenut će tako ova pustolovina u kojoj će dva mladića za koja će se ispostaviti da imaju puno toga zajedničkog i između kojih će se razviti iskreno prijateljstvo, pokušati doći do sjevera Francuske. Vidjet ćemo tijekom njihovog putovanja sav sjaj i bijedu Europe, a naizgled razmaženi i buntovni mladi Englez koji je mislio da je njegov život sranje, shvatit će da postoje oni kojima je puno, puno gore. Također, mladi izbjeglica iz Konga shvatit će da priča tu nije tako jednoznačna i da Europa ipak nije samo med i mlijeko kao što je u početku možda i mislio. Sve u svemu, dosta osrednje i razočaravajuće. 

IMDB LINK 

Primjedbe