THE INNOCENTS / DE USKYLDIGE (2021,NOR) - 7/10


 

Ova jeziva, dubinski uznemirujuća kombinacija trilera, drame, horora i fantazije tek je drugi film koji je režirao Norvežanin Eskil Vogt. No, dugogodišnji je on scenaristički suradnik puno poznatijeg norveškog filmaša Joachima Triera i zajedno su oni napisali sve Trierove filmove kao što su "Oslo, August 31st", "Thelma" i "The Worst Person in the World". Vogt se tako u Cannesu 2021. predstavio s dva djela - "The Worst Person in the World" jedan je od najhvaljenijih i najnagrađivanijih filmova godine, a "The Innocents" ili "De uskydige" je jedan od najjezivijih i najnelagodnijih filmova godine. Tijekom tipičnog nordijskog ljeta, dok odrasli ne gledaju, skupina djece razotkrit će svoje misteriozne moći, a njihova igra mogla bi imati iznimno opasne posljedice.

Tako glasi kratki opis ovog filma na IMDB-u, a ova mračna, u početku suptilna i sporogoreća priča kreće tipično bezazleno, tek uz minimalne natruhe nečeg iznimno zlog. Jedna obitelj tako se preko ljeta doselila u stambeni kompleks smješten u blizinu šume. Starija kćer Anna je autistica, a njeno stanje posebno misteriozno djeluje na mlađu sestru, devetogodišnju Idu, kojoj se čini kao da Anna zbog svog stanja ima neku posebnu moć. Ne može ona još očito do kraja dokučiti o čemu se konkretno radi i zašto Anna ne reagira na podražaje. Štipa je za kožu, stavlja staklo u njene cipele misleći da ona uopće ne osjeća bol i da je to njena supermoć. Većinu vremena one provode zajedno i mlađa sestra pazi na stariju, a u susjedstvu će Ida upoznati misterioznog i usamljenog dječaka Bena.

Uskoro će se oni sprijateljiti, no vrlo brzo će nam postati jasno da u ovom dječaku ima nešto iskonski loše, zlo, iskvareno. Krenut će s ubijanjem glista, gaženjem mrava, zatim će na red stići mačke, a lako je pretpostaviti što ide poslije mačaka kad su ovakvi mladi sociopati u pitanju. Tim više jer Ben nije klasični mali sociopat, već i on kao da ima neke moći, a tu je i četvrti dio ove neobične družine, djevojčica Aisha. Kad oni shvate da međusobno mogu komunicirati i kontrolirati stvari mislima putem telekineze ili tako nečeg, njihova igra kao da će se početi pretvarati u borbu između dobra i zla. I ranije smo u filmovima znali vidjeti da se puno toga lošeg može dogoditi kad djeca shvate da imaju neku moć, a jasno da će se situacija i tu potpuno oteti kontroli.

Naravno da se neće to dogoditi na način kako se to obično zbiva u holivudskim filmovima, već nekako osjetilno, upozoravajuće, jezivo, ugođajno. Pretvorit će se "The Innocents" u mračnu psihološku dramu, horor fantaziju prepunu simbolike u kojoj je od nadnaravnih elemenata puno jezivije karakteriziranje likova i na koji način svatko od njih reagira na situaciju kad shvati što se događa. Tko će i kako svoje sposobnosti iskoristiti za činjenje zla, a tko za pokušaj sprječavanja istog tog zla. Film je to koji u gledatelju od početka pa do kraja stvara osjećaj nelagode, proganja ga i pita se tko je tu nedužan, na koji način i od čega. Zašto i kako se to sve događa, a čini mi se da je sve to ujedno i mračna alegorija o tome kako roditelji nekad ne znaju što se događa s njihovom djecom, kako ona razmišljaju i što je u njihovim glavama.

IMDB LINK 

Primjedbe