THE LAST DETAIL (1973,SAD) - 8/10


 

Kad je bio na vrhuncu forme, tijekom sedamdesetih i osamdesetih, jedan od najvećih američkih glumaca svih vremena Jack Nicholson zaslužio je nominaciju gotovo za svaku ulogu u kojoj se pojavio. Iznimka nije ni humorna drama Hala Ashbyja (Harold and Maude, Being There, Coming Home) koju je Robert Towne (Chinatown) napisao prema istoimenom romanu Darryla Poncisana. Ukupno je "The Last Detail" imao tri nominacije za Oscara (Nicholson za najbolju ulogu, Randy Quaid za sporednu i Towne za scenarij), a danas se ovaj film smatra jednim od brojnih vrhunaca Novog Hollywooda i filmom koji je ujedno subverzivna kritika militarističkog duha.

I potpuno je to u skladu s tadašnjim društvenim duhom i vremenom jer bilo je to razdoblje kada su antiratni prosvjedi protiv američke intervencije u Vijetnamu bili na vrhuncu. No, nema tu spominjanja rata, već je "The Last Detail" film koji mudro i duhovito propitkuje vojničku stegu, striktna pravila, strogoću i često potpuno apsurdne kazne za neke naizgled benigne pogreške. Jednu takvu benignu pogrešku napravit će pomalo spori, prostodušni 18-godišnji mornarički vojnik Larry Meadows (Quaid). Osim što je zaslužio nečasni otpust, osuđen je on na čak osam godina zatvora zato što je ukrao 40 dolara iz humanitarnog fonda koji vodi supruga visokorangiranog časnika.

Druga dva mornarička dočasnika, Billy Badass Buddusky (Nicholson) i Richard Mule Mulhall (Otis Young) dobili su zadatak da iz garnizona u Virginiji doprate Meadowsa u vojni zatvor u Maineu na krajnjem sjeveru SAD-a. Dan im je rok od tjedan dana da Meadowsa dovedu u zatvor, a ako zakasne i oni će biti izbačeni iz vojske. Iako u početku ni Badass, ni Mule nisu posebno oduševljeni zadatkom, krenut će oni na ovu avanturu, a kad shvate da je Meadows zapravo mentalno potkapacitirani, neiživljeni klinac koji u životu nije ništa prošao ni vidio, koji je ujedno i kleptoman, odlučit će mu priuštiti tjedan dana života i provoda prije no što ga privedu.

Naravno da će se stariji mornari sažaliti nad klincem koji je drakonski kažnjen za zapravo bezazlen prijestup, a daleko od toga da i njima neće dobro doći malo otklona od vojničke stege. Pretvorit će se to putovanje prema vojnom zatvoru gotovo pa u maturalac za Meadowsa koji će po prvi puta u životu doživjeti i isprobati neke stvari u društvu starijeg dvojca koji će za njega biti i svojevrsni učitelji. No, pitanje je hoće li mu Mule i Badass zapravo svime time napraviti medvjeđu uslugu jer kada stigne trenutak da mora u zatvor, Meadows će shvatiti što to propušta od najboljih godina za to vrijeme koje će provesti utamničen. I dok je Meadows flegmatični, spori tip, koji u početku kao da se previše ne uzbuđuje što će zbog potpune gluposti osam godina biti u zatvoru, Badass je taj koji je bijesniji i ljući od njega zbog cijele situacije.

Tipični je to buntovnik, galamdžija koji obožava upadati u konfliktne situacije i ciničan je on prema cijelom tom vojničkom životu, no jasno je da prezire svu tu lažnu disciplinu i prijetvornost. I zaista je Nicholson sjajan u ulozi bijesnog, ogorčenog tipa koji jako dobro shvaća sustav i sve što se oko njega događa, no još svjesniji je da ne može tu ništa promijeniti. Bila je to i jedna od prvih uloga za Randyja Quaida, kojeg je Ashby izabrao prije Roberta Englunda (Freddy Kruger) i Johna Travolte i sjajno je pogodio jer on je puno krupniji i veći od dvojca koji ga prate u zatvor, a opet djeluje uz njih tako bespomoćno i ponizno. Zanimljivo je kako je i pisac romana Ponicsan i sam šezdesetih bio u mornarici te je svoj prvi roman napisao po priči o tipu koji je osuđen na dugogodišnji zatvor zbog krađe sitniša. Trideset godina kasnije Ponicsan je napisao i nastavak ove priče "The Last Flag Flying", a prije nekoliko godina Richard Linklater je ekranizirao i taj roman, samo što je promijenio imena likova, a Nicholsona, Younga i Quaida zamijenili su Bryan Cranston, Laurence Fishburne i Steve Carrell.

IMDB LINK 

Primjedbe