THE UNFORGIVABLE (2021,SAD) – 6,5/10


 

Sandra Bullock je Ruth Slater, žena koja je upravo izašla iz zatvora nakon dvadeset godina zbog ubojstva šerifa koji je nju i tada petogodišnju sestru Katie došao deložirati iz doma u kojem su živjeli u okolici Seattlea nakon što su im ranije umrli majka i otac. Epitet ubojice policajca konstantno prati Ruth i paralelno dok se ponovno pokušava prilagoditi na život na slobodi, ona će pokušati doći u kontakt sa sestrom. No, to nije sve. Sinovi šerifa kojeg je Ruth nekoć ubila ne mogu se pomiriti sa činjenicom da je ona ranije od predviđenog puštena na slobodu i planiraju joj se osvetiti. Što se to zapravo dogodilo dva desetljeća ranije zapravo stalno saznajemo iz flashbackova iz kojih se s vremenom slaže mozaik ove mračne krimi drame snimljene prema britanskoj seriji "Uforgiven" iz 2009. godine.

I dok američka kritika baš i nije bila pretjerano oduševljena krimi dramom koju je režirala Nijemica Nora Fingscheit (jako dobri prethodni System Crasher), nije "The Unforgivable" na kraju uopće bio baš tako loš film. Nakon što je u mladim danima Bullock uglavnom nastupala u nekakvim romantičnim komedijama i akcićima, otkako je ušla u peto desetljeće, kao da je odlučila dokazati da je ozbiljna glumica. Ima ona i Oscara (The Blind Side), još jednu nominaciju (Gravity), a iako i ovdje glumi barem deset godina mlađu ženu od njene stvarne dobi, nema tu gotovo uopće šminke i trudi se što realističnije prikazati osobu koja je učinila nešto tako neoprostivo i nešto zbog čega joj se gotovo nemoguće ponovno integrirati u društvo.

Stoji da ima "The Unforgivable" određenih problema i na trenutke se čini kao da su tu dva, možda i tri filma ubačena u jedan. Prvi je, jasno, o Ruthinom pokušaju integracije u postzatvorski život. Drugi je osvetnički triler u kojem šerifovi sinovi kuju planove kako bi napakostili Ruth dok je treći segment podzapleta njezin pokušaj da preko odvjetnika (Vincent D'Onofrio) kojeg je slučajno upoznala, pokuša privoliti par koji je posvojio njenu sestru da joj dozvole ponovni susret s njom. Okupljena je tu sasvim solidna glumačka postava jer se u epizodnim ulogama pojavljuju i John Bernthal, Viola Davis, Richard Thomas, Aisling Franciosi i Will Pullen, a iako "The Unforgivable" svakako nije film koji upada u A klasu, može proći.

IMDB LINK 

Primjedbe