COMPETENCIA OFICIAL (2021,ARG) - 8/10


 

Argentinski trojac Mariano Cohn te braća Gaston i Andres Duprat u natjecateljskom programu festivala u Veneciji predstavio se još jednom iznimnom i sjajno promišljenom društvenom satirom. Nakon što su se u izvanrednom "Počasnom građaninu" u kojem se nobelovac nakon četrdeset godina vraća u svoj rodni gradić dotaknuli svijeta književnosti te ipak slabijem, ali svejedno dobrom "My Masterpiece" slikarstva, sada se bave svijetom filma. Nudi "Competencia Oficial" ili "Official Competition" i prilično ironičan pogled na svijet filmske umjetnosti i umjetnosti općenuto, a dobro pogođen hrvatski prijevod filma koji glasi "Ego protiv ega" sjajno dočarava o čemu se radi. Bogati poduzetnik upravo je proslavio 80. rođendan i svjestan je on da je tijekom života nakupio fino bogatstvo, no nitko ga ne poštuje, već svi prema njemu osjećaju prijezir.

Kako bi svijetu nešto ostavio, odlučio je on uložiti koliko je god potrebno novca u film koji će biti najbolji ikada. Odmah je kupio prava za knjigu koja je osvojila Nobelovu nagradu (naravno da je nikada nije pročitao), a odlučio je on angažirati najbolju filmsku ekipu odnosno ekscentričnu režiserku Lola Cuevas (Penelope Cruz s bujnim kovrčama na glavi i pod pazusima). Ona je artistica koji cijeli proces želi imati pod kontrolom i snima filmove za festivale te je sama napisala scenarij prema knjizi, a za uloge braće odlučila je angažirati dva najbolja glumca u zemlji. Ivan (Oscar Martinez koji je bio briljantan u "Počasnom građaninu") je produhovljeni intelektualac, pomalo snobovski elitist koji snima isključivo art filmove koje skoro nitko ne gleda, no cijenjen je u umjetničkim krugovima i prezire on filmsku industriju smatrajući je potpuno površnom i lažnom.

Felix (Antonio Banderas) je pak Ivanova sušta suprotnost. Velika zvijezda koja nastupa u akcijskim spektaklima i blockbusterima, razmaženi superstar koji kao da podsvjesno osjeća da je prijevara i da nije umjetnik te ovu ulogu vidi kao priliku da se dokaže i u tom smislu. Ne mogu Ivan i Felix biti različitiji, a upravo to je Lola i tražila, no odmah od prvih proba postat će jasno da će takva dva egomanijaka jako teško zajedno funkcionirati. Svaki trenutak pretvorit će se u nadmetanje između njih i pokušaj dokazivanja tko je bolji i veći te čiji je pristup ispravniji, a Lola kao da će ih i dodatno provocirati da izlete iz svoje zone komfora. Iako su oba lika zapravo potpuno stereotipni i karikature onoga na što pomislimo kada je riječ o takva dva glumca, opet je ovaj argentinski tercet osmislio izniman koncept, ambicioznu i fino promišljenu humornu dramu kojom na zabavan način tematiziraju svijet umjetnosti.

Bio je "Official Competition" i film u kojem su uspjeli okupiti i najpoznatiju glumačku ekipu do sada, a Martinez i Banderas su izvanredni jer obojica kao da se zafrkavaju na račun samih sebe i svojih pojava. Dok je Martinez u stvarnosti argentinski glumac koji uglavnom ne nastupa izvan svoje zemlje, Banderas je vjerojatno najveća zvijezda koju je španjolski film ikad imao. Očito je da obojica i više nego uživaju u svojim ulogama i karikiranju samih sebe, nadmudrivanju i nadigravanju koje također jako dobro orkestrira Penelope Cruz. Film je to koji kao da i postavlja pitanje što to čini neki film dobrim i mogu li se pomiriti umjetnički štih i autorski pristup s megalomanijom i brzinom koju zahtjeva današnja filmska industrija.

Fino su Cohn i braća Duprat jednu iznimno ozbiljnu i zanimljivu temu upakirali u naizgled neozbiljni celofan te kao da pitaju je li snimanje filma išta drugo od stvaranja obmane. I dok Ivan u svemu pokušava pronaći neku dubinu, proniknuti u svoj lik i stvoriti ga da djeluje što je moguće životnije, Felix bi sve to samo odradio što je prije moguće, bez puno priprema pa se bacio na sljedeći projekt. I što je najbolje od svega, iako su naizgled potpuno različiti, vrlo brzo nam postaje jasno da su obojica nevjerojatni egoisti, bahati i razmaženi tipovi koji misle da su pokupili svu pamet svijeta. Iako je očito da jedan prema drugom osjećaju prijezir, čak otvoreno gađenje, da se naslutiti da će se rivalstvo pa i neskriveno neprijateljstvo između njih razviti jer podsvjesno kao da zavide jedan drugom. Ivan Felixu na slavi i obožavanju publike, a Felix Ivanu na kritičkom odobravanju i statusu koji ima u umjetničkim krugovima.

IMDB LINK 

Primjedbe