HAPPENING (2021,FRA) - 9/10


 

Ova šokantna i potresna naturalistička francuska drama osvojila je Zlatnog lava u Veneciji, a "L'evenement" ili "Happening" je film koji se tematski nastavlja na kultni Mungiuov "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana". Samo s bitnom razlikom da nesretnica koja očajnički želi pobaciti to planira učiniti u Francuskoj početkom šezdesetih, a ne u Čaušeskuovoj komunističkoj Rumunjskoj. Baš kao i rumunjski klasik, "Happening" je film od kojeg se ledi krv u žilama i čovjek se mora pitati zar je tako nešto zaista bilo moguće i to ne baš tako davno. Film je prema poluautobiografskom romanu francuske književnice Annie Ernaux napisala i režirala Audrey Diwan, a odlučila je ona krenuti putem klasičnog naturalizma.

Djeluje "Happening" gotovo kao dokudrama, a sjajna je u glavnoj ulozi studentice književnosti Anne mlada i do sada nepoznata francuska glumica Anamaria Vartolomei. Film je to koji perfektno prikazuje vrijeme i mjesto, društvene okolnosti 1963. godine, a jedan je to od filmova u kojima je kamera gotovo cijelo vrijeme na glavnoj junakinji. Anne je perspektivna i inteligenta studentica iz provincije koja vjeruje da će studiranjem doći do boljih mogućnosti nego što su ih u životu imali njeni roditelji, vlasnici seoske gostionice. No, njene snove prekinut će "bolest koja pogađa samo djevojke i pretvara ih u kućanice" kako će neplaniranu trudnoću opisati netko od likova iz filma. Kad shvati da je trudna, Anne je potpuno prestravljena. Zna da je život kakav je planirala i kakvom je težila završen i kako se ona osjeća vidimo na njenom licu.

Neplanirana trudnoća u to je vrijeme bilo nešto što se i ne spominje, a onima koji su se odlučili na prekid trudnoće osim društvene osude prijetilo je nešto puno ozbiljnije. Žene koje su se odlučile na pobačaj, kao i oni liječnici koji su im u tome pomogli, u to su vrijeme mogli završiti u zatvoru u Francuskoj i jasno da je Anne u identičnoj poziciji kao i njena rumunjska kolegica u "4 mjeseca". Anne je očajna i potpuno bespomoćna, tim više jer praktički nikome i ne smije reći što joj se događa, a vrijeme curi. Čvrsto je odlučila da ne želi roditi dijete začeto prilikom kratkotrajne veze s kolegom koji se baš i ne bi "štel mešati" jer to što je Anne ostala trudna, to je njen problem. Kad ostane trudna, Anne će ne samo popustiti na fakultetu, već će postati marginalizirana kad se pročuje, a i pod cijenu odlaska u zatvor, odlučila je ona suočiti se sa sramotom i boli koja je čeka i vratiti svoj život na početne postavke.

I ono što ćemo vidjeti zaista je šokantno i Diwan malo toga ostavlja mašti. Sve ono kroz što će Anne prolaziti zbilja ćemo i vidjeti i bio je "Happening" jedan od najmučnijih, najnelagodnijih i najjezivijih filmova u zadnje vrijeme. Najviše šokira to što sve to djeluje potpuno stvarno i što smo svjesni da je to možda igrani film, ali sve ono što ćemo vidjeti ni slučajno nije fikcija i kroz slično su morale prolaziti, a vjerojatno i dalje prolaze, brojne žene sa svih strana svijeta. Baš kao i Mungiuov film, imam dojam da je "Happening" visceralno i eksplicitno upozorenje što bi se to i kako moglo događati kad bi se pobačaj ponovno zabranio. Onaj tko se želi riješiti djeteta, vjerojatno bi svejedno napravio, no ne u bolnici, već u nekakvoj šupi, stanu ili mesnici kod nekih priučenih kvazidoktora.

Iako film konstantno prati Anne i gotovo pa stalno imamo osjećaj sata koji otkucava kako se bliži čas kad će pobačaj biti nemoguć i Diwan se gotovo isključivo koncetrira na ono što se njoj događa, dobijamo tu i sjajan uvid u to kako društvo gleda na njenu situaciju. Nema tu puno moraliziranja, no prateći samo kroz što ova djevojka prolazi, jasno nam je koliko je to licemjerno društvo i kako je Anne uglavnom prepuštena samoj sebi. Svjesni smo u kakvom je položaju bila mlada žena poput nje koja se tada našla u istoj situaciji i kako će biti više onih koji će joj pokušati odmoći, nego onih koji bi joj pomogli. Majstorski je to Diwan prikazala ne ulazeći u nepotrebna moraliziranja, već kroz detalje, neke sitnice i "Happening" je film koji je s razlogom pokupio sva priznanja.

IMDB LINK 

Primjedbe