TEST PATTERN (2019,SAD) - 7/10


 

Gotovo dvije godine nakon što je ova potresna i realistična indie drama prikazana na festivalu Blackstar u Philadelphiji, konačno je dočekala da stigne i u redovnu distribuciju. I američka kritika dočekala je debitantsko djelo Shatare Michelle Ford dočekalo s odobravanjem o čemu svjedoče i nominacije za najboljeg debitanta u više izbora za američki nezavisni film godine. I zaista je "Test Pattern" potresna i uznemirujuća studija odnosa moći u američkom društvu i film koji ostavlja puno toga za razmišljanje i nadanje da se nitko neće naći u situaciji kao likovi iz ove upečatljive drame. Nažalost, to se vjerojatno neće dogoditi, a već u uvodnoj sceni shvaćamo da nešto ne valja s djevojkom za koju ćemo ubrzo saznati da se zove Renesha (Brittany S. Hall).

Čaša voda ispada joj iz ruke, djeluje ona omamljeno, drogirano i kao da ne shvaća što joj se događa, a neki bijelac se pentra na ovu crnkinju. Potom se vraćamo u prošlost, u neka sretnija vremena. Tijekom jednog izlaska Renesha će upoznati naizgled smotanog i sramežljivog bijelca za kojeg ćemo saznati da se zove Evan (Will Brill). On je majstor tetovaže i nekako će skupiti hrabrost i pozvati je van, a ubrzo će ovo dvoje postati par. I izgledat će to kao jedna od onih veza kojima nema premca, Evan će se pokazati kao divan tip i prava podrška mladoj poslovnoj ženi i djelovat će njihov život dosta idilično. Sve do jednog noćnog izlaska i upoznavanja Reneshe jednog drugog bijelca što će voditi do scene sa samog početka filma.

Poslije toga "Test Pattern" pretvara se u pravu noćnu moru. Kad shvati što se dogodilo, Evan će svoju djevojku odvesti u jednu pa u drugu pa u treću bolnicu kako bi prijavili što se dogodilo i kako bi se moglo napraviti ono iz naslova filma što se, bit će, radi kad se dogodi nešto tako užasno. No, iako Evan vjeruje Raneshi, oboje kao da će postati svjesni bolne istine da pravde nikad neće biti za ono što je ona proživjela i da će se zlostavljač izvući nekažnjeno. Iako je tema kojom se bavi ovaj film iznimno bolna, nelagodna i neugodna, uspjela je Ford zahvaljujući pametnom, suptilnom i slojevitom scenariju, nadahnutom režijom, ali i dobrim izvedbama dvoje glavnih glumaca iznijeti ovu priču u koju gledatelj vjeruje.

Djeluje sve to zastrašujuće, ponižavajuće, posebno kad počnu obilaziti lokalne klinike u Dallasu gdje se i odvija radnja filma i shvate da nije da nekog baš previše zanima ono što se dogodilo. Djeluje sve to frustrirajuće i tužno, a kako Ranesha i Evan kruže gradom u potrazi za klinikom u kojoj imaju osposobljeno osoblje i opremu da bi napravili pregled nakon kojeg mogu prijaviti silovanje, tako postaje sve očitije da bi taj grozni događaj mogao biti i događaj koji će ih početi razdvajati i događaj nakon kojeg ništa više neće biti isto. "Test Pattern" je jedan od onih filmova koji djeluju gotovo zastrašujuće realistično, pogotovo jer smo svi svjesni da se nešto takvo događa.

IMDB LINK 

Primjedbe