THE BIG HIT / UN TRIOMPHE (2020,FRA) - 7/10


 

Ova francuska humorna drama snimljena prema istinitim događajima izabrana je za najbolju europsku komediju 2020. godine. Imao je "The Big Hit" ili "Un triomphe" nesreću da je bio u službenoj konkurenciji otkazanog Cannesa 2020. godine, a jedan od scenarista i redatelj Emmanuel Courcol priču koja se u stvarnosti dogodila u Švedskoj sredinom osamdesetih smjestio je u sadašnjost i u zatvor u okolici Lyona. Ondje se zaputio Etienne (Kad Merad), nekoć relativno uspješni glumac na pragu šezdesetih koji već duže vrijeme ne može pronaći nikakav angažman. I nije on u zatvoru završio zbog nekih nezakonitih radnji, već preživljava on vodeći razne glumačke radionice pa tako i zatvorski sustav odluči financirati jednu takvu radionicu za zatvorenike.

I premda neki od članova njegove trupe jedva čitaju, odlučio je Etienne s njima postaviti legendarnu apsurdističku dramu Samuela Becketta "U očekivanju Godota". Učinilo mu se to i simbolički zanimljivo pošto i ti zatvorenici čekaju nešto odnosno vrijeme kad će izaći van, ali i iz razloga što je uloga Vladimira u istoj predstavu prije četvrt stoljeća uloga za koju je i dalje iznimno vezan i uloga koja ga je nakratko proslavila. I premda sama ideja o tome da skupina zatvorenika koji u životu nisu pogledali niti jednu predstavu glumi u nečem zahtjevnom kao što je Godot djeluje apsurdno, bacit će se svi oni na posao i pripremu predstave.

Etienne će se cijeli dati unutra i uvjeriti ne samo zatvorenike / glumce da to mogu izvesti, već će i upraviteljicu zatvora i sutkinju nekako nagovoriti da im dopusti da predstavu izvedu na stvarnoj pozornici. Jedna od motivacija glumcima bit će i činjenica da će barem nakratko izaći van, no rad na predstavi također će ih učiniti važnima i sklonit će im misli od klasičnog zatvorskog života. Kao što sam naziv kaže, predstava će vrlo brzo postati pravi, veliki hit, a ova netipična kazališna družina zaputit će se na turneju Francuskom te je velika završnica predviđena u kultnom pariškom Odeonu. I bio je "The Big Hit" zabavan, šarmantan film, jedan od onih gotovo pa tipičnih gorko - slatkih francuskih filmića koji nema pretjerane pretenzije, a iznimno je pitak i dopadljiv.

IMDB LINK 

Primjedbe