THE DROPOUT (2022,SAD) - 7,5/10


 

Početkom 2015. godine magazin Forbes proglasio je inovatoricu i start-upericu Elizabeth Holmes najmlađom i najbogatijom samoostvarenom milijarderkom u Americi čija je kompanija Theranos vrijedna oko devet milijuna dolara. Već sljedeće godine, kada su se počela pojavljivati prve naznake da je sve što ona radi najobičnija prijevara, njezina tvrtka potpuno je izgubila na vrijednosti, a Holmes danas prijeti do 20 godina zatvora zbog niza prijevara. Dokumentarac o ovoj inovatorici / prevarantici "The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley" prije koju godinu je snimio vodeći američki istraživački dokumentarist Alex Gibney, a likom i djelom Elizabeth Holmes bavi se i ova igrana mini serija kreatorice Elizabeth Meriwether.

I "The Dropout" je jedna od onih tipičnih američkih priča o američkom duhu, ambiciji, želji za slavom, bogatstvom, uspjehom i to pod bilo koju cijenu. Gotovo pa klasična moderna gatsbyjevska priča o skromnim počecima, brzom uzletu i još strmoglavijem padu kakvih smo se mogli nagledati, a kakvih ćemo se sigurno još nagledati s obzirom na silne milijarde i bilijune koji se vrte oko tih bezbrojnih start-upova kao što je bio Theranos Elizabeth Holmes. Priča je to i o današnjem modernom vremenom i o tome kako su praktički svi povjerovali u kulu od laži ove sociopatske manipulatorice, obasipali je novcem i to prvenstveno iz razloga što je prema van bila to sjajna priča. Mlada žena koja je sama uspjela postići takav uspjeh, praktički iz ničega stvoriti multimulijunsku kompaniju čiji je izum itekako društveno koristan. Bez obzira što je od početka oko Theranosa bilo puno upitnika i mnogo toga sumnjivog, nitko se nije puno zamarao, sve dok se mogla gurati ta lijepa priča.

Odmah u prvim sekvencama prve epizode "The Dropouta" jasno nam je kako će ta lijepa priča završiti. Holmes u kvalitetnoj izvedbi Amande Seyfried je pred istražiteljima i odgovara na pitanja, no i dalje ne odustaje od svojih teza da nije prevarantica, već je sve radila u najboljoj namjeri. Nakon osam epizoda, teško je povjerovati u njene riječi i sve ono što ćemo vidjeti (u to nije povjerovao ni sud koji ju je u siječnju 2022. osudio zbog prijevare investotora, ali oslobodio krivnje zbog prijevare pacijenata), a zaista je jako teško povjerovati i shvatiti kako je takav dilentantizam i takva bolesnoća ne samo tako dugo prolazila, već kako je Holmes godinama uspješno sisala novac.

Priča ide linearno, kronološki i upoznajemo u početku Elizabeth kao ambicioznu tinejdžericu kojoj je uzor Steve Jobs i koja sanja kako će i ona postati osoba koja će mijenjati svijet svojim izumima. Nakon što je upisala kemijsko inženjerstvo na Stanfordu, već poslije prve godine je odustala i odlučila pokrenuti svoj start-up odnosno uređaj koji će krv analizirati već na samo nekoliko kapi, a ne na standardni način. Naravno da bi nešto takvo doista i donijelo revoluciju u medicini, a u njezinu iluziju o tome kako je sa svojim timom osmislila takav uređaj, povjerovali su mnogi. Novci su počeli stizati, investitori su je obasipali milijunima, a kula od karata samo se počela slagati i graditi da bi se na kraju gromoglasno urušila.

Jednako koliko je "The Dropout" serija koja cinično i realno prikazuje kako izgleda taj svijet Silicijske doline u kojoj se okreću milijarde dolara i u kojoj se ogromni novci ulažu na povjerenje prije nego na stvarne rezultate, bila je ova serija i fina karakterna studija mlade inovatorice i vizionarke. I onima kojima prije gledanja serije nije poznata priča Elizabeth Holmes, vrlo brzo mora postati jasno o čemu se tu radi i kako je to potpuno luđaštvo tako dugo moglo prolaziti. No, vidimo i zašto jer kad netko uloži silne milijune u nešto, onda mu vjerojatno i nije u interesu da ti novci jednostavno ispare, bez obzira što zvona za uzbunu blicaju i pokazuju da to nije samo bezvrijedno, već i potencijalno opasno za zdravlje i živote ljudi.

Elizabeth je ovdje prikazana kao višeslojan lik, u početku ona djeluje kao klasični starmal, tinejdžerica zarobljena u tijelu stare osobe koju zanimaju stvari kojima se obično njeni vršnjaci ne zamaraju. Do kraja nam nije jasno je li ona stvarno vizionar, žena koja je vjerovala da će stvoriti nešto što može promijeniti svijet i revolucionizirati medicinu ili je bila svjesna da je obična varalica. Baš kao što je sve oko sebe uvjerila u svoju viziju, čini se kao da je i samu sebe uspjela uvjeriti da radi dobro, a bolesna ambicija i želja za dokazivanjem, a kada izvučeš takav nezamisliv novac, vjerojatno se jako teško zaustaviti i priznati da si pogriješio. Djeluje ona kao potpuni sociopat jer vrlo brzo krenut će kontrola djelatnika, manipulacije, laži, laganje investitorima i varanje korisnika, a bila je to kvalitetna serija o vremenu u kojem živimo.

IMDB LNK 

Primjedbe