BEANS (2020,KAN) - 6,5/10


 

Kanadska filmašica Tracey Deer, žena koja ujedno pripada indijanskom plemenu Mohawk snimila je poluatobiografsku coming of age dramu smještenu u dio Quebeca u kojem je i sama odrastala. I to u 1990. godinu (kada je Deer u stvarnosti imala 12, a glavna junakinja kompliciranog imena Tekehentahkwa pa je zato svi zovu Beans ima možda godinu više) kada je došlo do okršaja između Mohawka i bijelaca iz okolnih naselja. Incident je nastao kada su se indijanci pobunili jer su gradske vlasti planirale napraviti golf terene na zemljištu koje je za njih sveto. Krenulo je s mirnim protestima, potom su Mohawci napravili barikade na ulazu u zemljište koje su smatrali svojim, a Kanađani (eto da se u nečem ujedine i frankofoni i anglofoni stanovnici) su potom napravili barikade na ulazu u grad.

Ubrzo je morala intervenirati i vojska, malo je nedostajalo da dođe do pravog oružanog sukoba, a takvo stanje potrajalo je punih 78 dana. U tom razdoblju do izražaja je izašao užasavajući rasizam bijelaca prema starosjedilačkom, urođeničkom stanovništvu, a fino je Deer u "Beans" kombinirala igrani materijal s nekim stvarnim, arhivskim televizijskim snimkama koje nam pokazuju kako je zaista to izgledalo. I cijela ta nimalo ugodna priča ispripovijedana je iz perspektive Beans, očigledno bistre klinke koju u uvodu trudna mama vodi na razgovor za upis u neku uglednu srednju školu za bijelce. No, kao što je čest slučaj sa sličnim filmovima kada autori snimaju nešto što je njima očito iznimno bitno, a možda i nije toliko poznato širom auditoriju, povremeno je "Beans" pretjerano didaktičan.

Previše se trudi objašnjavati koja je pozadina svega, kontekstualizirati situaciju pa sam povremeno imao dojam kao da su tu dva filma ubačena u jedan. Prvi o standoffu i napetoj situaciji između indijanaca i lokalnih bijelaca, a drugi o djevojčici koja će početi otkrivati neki novi svijet kada upozna buntovnu i neposlušnu koju godinu stariju djevojku April. I dok je Beans sve do sada bila zaštićena i gotovo pa nije shvaćala kako je u većini slučajeva svijet nimalo ugodno mjesto za indijance, April kao da će je početi učiti kako steći nagon za preživljavanje i kako se naviknuti na bol koja je čeka kasnije u životu. Vrlo brzo Beans će zaista i shvatiti da život nije zafrkancija, a lekcija koju će dobiti od kolegice bit će vrlo bitna za nju.

IMDB LINK 

Primjedbe