EL ESTUDIANTE (2011,ARG) - 8/10


 

Nakon što se ovom pametnom i dinamičnom političkom dramom predstavio na festivalu u Locarnu (i osvojio posebno priznanje žirija), tada 31-godišnji argentinski filmaš Santiago Mitre prozvan je latinoameričkim Aaronom Sorkinom. U međuvremenu Mitre taj epitet još nije potvrdio jer "El estudiante" ili "The Student" i dalje strši kao njegov daleko najbolji film, majstorski napisana i podjednako dobro režirana drama o studentu koji će se uplesti u politički vrtlog. Taj student je Roque (Esteban Lamothe), više ne baš toliko mladi tip kakvog bi u moje predbolonjsko vrijeme najbolje opisali kao vječnog studenta. Studirao je on medicinu pa ekonomiju, a sada je opet na fakultetu u Buenos Airesu i upisao je on političku znanost.

No, studij njega, čini nam se u početku, zanima puno manje od svih blagodati koje nudi studentski život. Izlasci, noćni provodi, studentice, ima toga u izobilju u životu ovog mladića koji je prvoklasni zavodnik, a ubrzo će se na njegovom ciljniku naći i 29-godišnja politički angažirana asistentica Valeria (Valeria Correa). I u početku Roque djeluje potpuno nezainteresirano za politiku iako je situacija u kampusu standardno južnoamerički politički naelektrizirana i studenti stalno prosvjeduju, organiziraju neke akcije, polemiziraju o političkoj situaciji i pomalo naivno i utopijski gotovo svi su oni ulijevo nastrojeni. No, situacija će se po Roquea promijeniti kada on počne zavoditi Valeriu te će se politički angažirati kako bi je impresionirao.

Bliže se izbori za dekana fakulteta, a Roque će se uključiti u grupaciju kojoj pripada i Valeria i podržat će njenog kandidata, starog uglednog profesora Alberta Aveceda (Ricardo Felix), bivšeg političara. Vrlo brzo Roque će se potpuno navući na političke igre, smicalice i sve što ide uz to, a pomalo naivni idealistički zanos koji se u njemu pojavio u početku, uskoro će se pretvoriti u klasični pragmatizam. I neće on biti jedan od onih isturenih kandidata, već više kao neki pozadinski deal-maker, a Roque kao da će shvatiti da je zadatak u koji se upustio kao stvoren za njega. Pokazat će se on kao izvanredan u svom poslu, kao tip koji sjajno sređuje poslove iza kulisa, koji se odlično snalazi u manipulacijama drugih, a podjednako dobro i sam manipulira ljudima.

No, neće on ni shvatiti da je zapravo uvučen u mrežu puno ozbiljnijih i puno prefrigranijih političkih takmaca u čijoj će većoj igri poslužiti kao pijun. Samopouzdanje i rezultati koje mu se čini da postiže kao da će Roquea potpuno zaslijepiti i poletjet će on previsoko. Snimio je Mitre izvanrednu realističnu dramu o politici, izbornoj utrci i pozadinskim igrama koja se ujedno može gledati i kao na parabolu o visokoj politici i političkim elitama koje u svoje redove privlače takve pomalo naivne tipove i nudi im osjećaj moći, privid da su važni, a kada shvate da su iskorišteni i da su najobičnije topovsko meso, već je obično kasno. Snimljen je "El estudiante" u klasičnom realističnom stilu, kamerom iz ruke, a tim je impresivniji jer je napravljen zaista s mikrobudžetom. Impresivan film o želji i potrebi mladih da se angažiraju oko nečega za što im možda ni samima nije jasno što ih tome vuče i razbijanju iluzija o tome kako zapravo funkcionira politika.

IMDB LINK 

Primjedbe