LOLA VERS LA MER (2019,BEL) - 6/10


 

Lola (Mya Bollaers) je tinejdžerica duge roza kose koju u uvodnim kadrovima dok još ide špica upoznajemo dok se skejta ulicama. No, već koji kadar kasnije shvaćamo da je Lola zapravo 18-godišnji Lionel, očito transrodni mladić koji se nada operaciji spola. Nažalost, njegova / njezina mama koja je trebala financirati operaciju upravo je umrla, a oca Phillippea Lola / Lionel nije vidjela već dvije godine. Još otkako ju je on izbacio iz kuće kad je shvatio da je njegov sin jedinac zapravo - kćer. U međuvremenu se Lola nastanila u nekakvom prihvatilištu, a iako jedno drugo ne mogu vidjeti, i Lola i tatko skupa će krenuti na put prema belgijskoj obali kako bi mamin pepeo raspršili po moru. Zato se film i naziva "Lola vers la mer" ili "Lola prema moru", a ispostavio se film koji je snimio frankofoni belgijski filmaš Laurent Micheli pokazao se kao prosječni road - movie.

Nije to zapravo klasični film ceste u kojem je ključno putovanje, već je to putovanje bitno jer će otac i njegov(a) sin koji se u međuvremenu pretvorio u kćer početi izgrađivati odnos. Iako u početku izgleda da je to nemoguće jer svatko od njih ima svoju verziju događaja zbog čega su se razišli i ne misli od nje odstupiti ni milimetar. Dok je Lolu dubinski pogodila očevo odbacivanje i istjerivanje iz doma, Philippea je slomio nestanak sina kojeg je sanjao da će imati i ideala o sinu kakvog nikada nije imao te Lionelu / Loli nikada nije uspio oprostiti što nije bio onakav sin kakav je on želio. Dok je Lola buntovna i bijesna zbog toga što ju je otac odbacio i što nikada nije želio ili mogao podržati njezin izbor, Philippe se osjeća kao da mu je život promašen. 

Imao sam sina, a ne kćer, pokušaj shvatiti kroz što sam ja prolazio, više puta će Philippe ponoviti Loli u ovom kompleksnom filmu koji je uspio izbjeći upadanje u klišeje o tati zlikovcu koji bi premlatio ko vola u kupusu svog sina homoseksualca. Sina koji se u međuvremenu pretvorio u kćer. I Lola i Philippe imaju tu svojih mana i svjesni su da su oboje napravili greške te da su bili samo malo pažljiviji i razumniji da im je život oboje mogao biti kudikamo drukčiji i bolji. Tako će i ovo putovanje prema moru za oboje poslužiti kao određena prilika za iskupljenje i za ponovno povezivanje i opraštanje jedno drugome. Imao je ovaj film i sedam nominacija u izboru za belgijski film godine, a na kraju su ih potvrdili tek Mya Bollaers za glumicu koja obećava te ekipa za produkcijski dizajn. 

IMDB LINK 

Primjedbe