THE CURSE (2022,GBR) - 7/10


 

Nakon apsurdističke murder mystery serije "Murder in Successville", dvojac Tom Davis i James De Frond izbacio je krimi - komedijsku mini seriju smještenu u London osamdesetih o skupini potpunih idiota koji će igrom slučaja izvesti pljačku za koju su debelo potkapacitirani. Iako je očito da je "The Curse" serija s ograničenim budžetom, solidno su ovdje prikazane okolnosti i okruženje recesijskog Londona osamdesetih koji se iz industrijskog grada za vrijeme Margaret Thatcher počeo pretvarati u financijsko središte svijeta. Naravno da se nisu svi mogli baviti financijama, bankarstvom i ulaganjem i da je bilo pregršt onih koji su se pokušali snaći na razne načine.

Tako u prvoj epizodi ove na trenutke urnebesne mini-serije upoznajemo društvo koje će se odlučiti na pljačku koja će im potpuno promijeniti živote. Natasha (Emer Kenny) i Albert (Allan Mustafa) su supružnici koji imaju restorančić u nekom bijednom dijelu Londona, a ondje se skuplja ostatak ekipe. Davis je za sebe odabrao najboljeg i najsmiješnijeg lika, Big Micka, šupljeglavog gorilu koji je nekoć bio boksač, grotesknu karikaturu koji izaziva smijeh čim ga čovjek vidi pa i čuje jer tip ima takav debilan glas da je to za upišati se od smijeha. Tu je i Phil, bezveznjak koji radi sitne posliće za lokalne gangstere koji će također načuti da ovo društvance smišlja neku akciju.
Kako bi cijeloj priči ipak dali malo ozbiljnosti, u pljačku koju će osmisliti Natashin tupasti brat Sidney (Steve Stamp) uključit će se dva ozbiljna kriminalca koji također dolaze u restorančić, a ispostavit će se da je plijen puno veći od očekivanih 50 tisuća dolara. Nabasat će oni na zlatne poluge vrijedne desetke, možda i stotine milijuna funti, no kada dva ozbiljna kriminalca iz ove ekipice završe u zatvoru, potkapacitirani i potpuno nesposobni tipovi morat će se sami snaći s blagom za koje nemaju pojma što bi s njim. Srećom po njih, pokazat će se i da londonska policija nije puno sposobnija, ali naravno da ovo društvo neće moći držati jezik za zubima i da će se vrlo brzo proširiti priča da su odradili neki ozbiljan poslić.

Bio je "The Curse" serija koja se bez problema pogleda u jednom šusu (šest epizoda od cca 25 minuta), koja je svakako imala i više potencijala od onog što je isporučila, no mora se priznati da je na trenutke to bilo zabavno, duhovito i potpuno apsurdno. Iako je lik Big Micka vjerojatno trebao biti tek dio ansambla, ovaj groteskni manijak ukrao je cijeli show i u svakom trenutku kada se on pojavljuje, to je potpuni urnebes. Teško se sjetiti kada se na jednom mjestu okupila takva skupina nesposobnjakovića, nestvarno traljavih ljudi koji nemaju pojma ni o čemu i lako je za pretpostaviti kako bi ova priča mogla završiti.

IMDB LINK 

Primjedbe