THE SURVIVOR (2021,SAD) - 7,5/10


 

Veteran Barry Levinson na kreativnom vrhuncu bio je osamdesetih (Diner, The Natural, Good Morning Vietnam i Rain Man za kojeg je nagrađen Oscarom za najboljeg režisera) na kreativnom vrhuncu, a solidnu formu držao je i devedesetih (Bugsy, Wag the Dog). Snimao je on i kasnije dosta toga, no ne baš pretjerano zapaženo, a sada se vratio biografskom dramom o boksaču koji je preživio Holokaust. Nije Harry Herschel, za prijatelje Hertzko Haft, bio boksač koji se posebno istaknuo uspjesima i vrhunac karijere bio mu je meč s kasnijim svjetskim prvakom, nepobjedivim šampionom (jedinim uz Tysona Furyja) Rockyjem Marcianom. Životna priča Harryja Hafta (dobra izvedba Bena Fostera) zapravo je puno zanimljivija od one boksačke i "The Survivor" je stoga i više klasična Holokaust drama o preživljavanju strahota Auschwitza, nego tipična boksačka priča na tragu "Raging Bull".

Poljskog Židova Hafta tako upoznajemo kao osrednjeg boksača krajem četrdesetih u New Jerseyju u koji je preselio nakon II svjetskog rata. Praktički cijela obitelj osim brata koji mu je ujedno i menadžer, stradala mu je u logorima, a ubrzo shvaćamo da je Haftov glavni motiv za boksačku karijeru pokušaj pronalaske djevojke s kojom je bio u vezi prije nego što su ih nacisti razdvojili. U tome će mu pomoći pomalo cinični novinar (Peter Sarsgaard) koji će pisati o njemu u novinama, a zauzvrat će mu ovaj u fragmentima ispripovijedati svoju životnu priču.

I to je zaista jedna od onih šokantnih, nevjerojatnih, nezamislivih životnih priča o tome što čovjek sve može preživjeti. Povremeno se tako u crno - bijelim flešbekovima s Harryjem vraćamo u Auschwitz i saznajemo kako je on ne samo preživio, već i kako je postao boksač. Prije rata nije tako Harry imao nikakve veze s boksom, no zato će ga u logoru SS-ovac Schneider (Billy Magnussen) uzeti pod svoje i početi trenirati za groteskne, više gladijatorske, nego boksačke okršaje među logorašima koji su služili kao zabava nacistima. Naravno da su to bile prave borbe na život ili smrt, a iako je SS-ovac eksploatirao Harryja, zahvaljujući njemu on je uspio i preživjeti logor.

Jasno nam je da je Harry psihički potpuno stradao i da je PTSP mala beba za ono što on proživljava. Ne samo da nitko ne može shvatiti i razumijeti kroz što je prošao, već pati on i od osjećaja krivnje pa i srama preživjelih, proždire se jer smatra da su zahvaljujući i njemu, brojni njegovi sunarodnjaci ubijeni, a od rata je već i prošlo dosta vremena pa priče o preživjelim logorašima više nisu toliko zanimljive Amerikancima. Snimio je Levinson upečatljivu i potresnu biografsku psihološku dramu o čovjeku koji je proživio strahote nezamislive prosječnom čovjeku. "The Survivor" je priča o užasavajućoj sudbini čovjeka koji je praktički morao prestati biti čovjek i dehumanizirati se kako bi preživio, no pitanje je može li netko takav kasnije ponovno postati čovjekom.

IMDB LINK 

Primjedbe