WE OWN THIS CITY (2022,SAD) - 9/10


 

Točno 14 godina nakon što je završila "Žica", kreator serije koju mnogi smatraju jednom od najboljih svih vremena David Simon, vratio se na mjesto zločina. U Baltimore u kojem više nema legendarnog inspektora Jimmyja McNultyja u izvedbi Dominica Westa, no čini se da je situacija sada još i gora od vremena u kojima smo pratili avanture ovog nekonvencionalnog detektiva. I dok smo u "The Wire" dobili sveobuhvatni uvid u način na koji funkcioniraju kriminal i korupcija na primjeru dilera, lučkih radnika, novina, političara i raznih struktura društva, šestodjelna mini serija koju je sa Simonom osmislio George Pelecanos prvenstveno se bavi korupcijom u baltimorskoj policiji.

Pelecanos sa Simonom surađuje još od vremena "Žice" za koju je napisao nekoliko epizoda, a potom su zajedno osmislili i također kvalitetnu seriju "The Deuce" smještenu u New York 70-ih i 80-ih. "We Own This City" snimljen je prema istoimenoj knjizi novinara istih novina u kojima je nekoć radio Simon odnosno The Baltimore Sun, a pratimo tu užasavajuću priču o korupciji i kriminalu u baltimorskoj policiji. I sve što ćemo vidjeti ovdje, zaista se dogodilo i u nelinearnoj naraciji pratimo uspon i pad odjela za zapljene oružje i korupciju koja ga okružuje. Glavni lik je narednik Wayne Jenkins u fantastičnoj izvedbi Jona Bernthala, iznimno zaposlenog glumca koji je nastupao u svemu i svačemu, no uloga ovog pokvarenog policajca vjerojatno mu je najbolja u karijeri.

Jenkins i njegov odjel su se tijekom 2018. i 2019. godine suočili s optužbama za korupciju i razna druga kaznena djela, a paralelno s istragom koju protiv Jenkinsa i njegovih kompanjona vode unutarnja kontrola i FBI, pratimo i što su to oni i kako radili. Kako je to izgledalo možda najbolje opisuje izjava u špici serije kada neki policijski šefić ističe da su se neki njegovi kolege ponašali kao gangsteri tridesetih godina prošlog stoljeća. U odnosu na "The Wire" vremena su se još dodatno promijenila jer u međuvremenu se ponovno intenzivirala rasna problematika, često je u prvom planu policijsko nasilje obično prema crncima. Pogotovo nakon što je policija 2015. ubila mladog crnca Freddiea Grayja što je dovelo do ozbiljnih nemira i protesta.

Grad je to u kojem je postalo posve normalno da u budžetu osiguravaju novce za odštetu žrtvama policijske brutalnosti, no ništa konkretno se ne rješava. I dalje je glavno postići određene kvote uhićenja, a kao što je to često slučaj, brojni policajci su prave sirovine koje se gotovo uopće ne razlikuju od onih koje bi trebali hapsiti. I nije tu ništa jednoznačno i jednostavno jer jasno da ima tu i poštenih policajaca kojima smetaju tipovi poput Jenkinsa i njegovog društva, no jasno i da je i Baltimore grad prepun ološa, kriminalaca, ubojica, dilera i narkomana kakve smo upoznali još u "Žici". Iako mi je pomalo žao što će ovih šest epizoda po svemu sudeći biti sve kad je "We Own This City" u pitanju, uspjeli su Simon i Pelecanos zaokružiti ovu šokantnu, užasavajuću i brutalnu priču na impresivan način.

Jednako koliko je to priča o policijskoj korupciji, dubinski je to kompleksna serija o začaranom krugu iz kojeg nema izlaza. Iako je danas valjda svima svjesno da je nešto što je još Reagan osamdesetih nazvao rat protiv droga, odavno izgubljen, ništa novo se ne pokušava napraviti, već se i dalje forsiraju te stare, očigledno neuspješne metode. Djeluje sve to i posebno cinično, pesimistično jer oni rijetki koji možda i imaju volje, energije i želje da se nešto pokuša promijeniti, nakon godina udaranja glavom u zid, shvaćaju da to nema smisla i povlače se na neka druga interesna područja. Sjajane efekt autori su postigli što su za neke epizodne uloge angažirali iste glumce koji su se pojavljivali u "Žici", a oni koji su voljeli tu genijalnu seriju, sigurno neće pogriješiti ni s "We Own This City".

IMDB LINK 

Primjedbe